Wysłany: 2025-06-26, 16:20 Regulator prędkości "tempomat"
Witam was. Jestem nowy na forum. Mam Dacię Sandero Stepwey 2022r. Nie wiem czy mój tempomat działa prawidłowo. Opisując problem to: gdy jadę trasą ( obojętne z jaką prędkością, ale z reguły ponad 100km/h- trasa szybkiego ruchu ) i włączam tempomat wszystko jest OK. Gdy np. się dezaktywuje przy hamowaniu ( zielona kontrolka działania tempomatu nadal sie świeci, ustalona prędkość przygasa ) nie mogę spowodować aby auto ponownie jechało na tempomacie guzikiem RES+/SET-, tak jak by były zupełnie nie aktywne te klawisze. Włączanie i wyłączanie za pomoca przycisku tempomatu na kierownicy nic nie daje. Dopiero po przejechaniu kilku kilometrów ponownie tempomat działa jak nalezy do kolejnego przyhamowania lub w inny sposób dezaktywacji tempomatu. Nadmieniam, że jest to moje pierwsze auto z tym systemem i nie wiem czy to tak powinno wygladać. Zawsze myślałem, że załączenie tempomatu, jego wyłaczenie, ponowne załączenie moge ztrobic w dowolnej chwili. Teraz po aktywacji, jego dezaktywacji np.hamowaniem, musze odczekać parenaście kilometrów. Czy to normalne ?
Czyli jak rozumiem powinien załączać się w kazdej chwili po jego dezaktywacji np.hamowaniem. Hamowanie ( dezaktywacja ), RES+ i od razu przyśpieszenie do zadanej prędkości??
Marka: Dacia
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1258 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-06-26, 17:49
Zobacz jak prosto można ustawić tempomat jako ustawienie aktualnej prędkości. Naciskasz strzałkę do góry, prędkość fiksuje, możesz zwiększyć pedałem gazu i potwierdzić ustaloną prędkość klawiszem do góry. Możesz zrobić to spokojnie też klikając na klawisz zwiększając żądaną prędkość. Samochód rozpędzi się do zadanej wartości. Po przy hamowaniu można zrobić podobnie, . Można też zwalniać np. przy zbliżaniu się do radaru, klawisz zmniejszający. Tempomat warto używać nawet przy 50km/h. Tempomaty są fajne, nawet 30 lat temu stosowane nawet jako cięgło z blokadą .
Ostatnio zmieniony przez paul7 2025-06-26, 17:52, w całości zmieniany 1 raz
W trakcie jazdy na tempomacie oczywiście przyspieszałem nim i potem zwalniałem np.przy wyprzedzaniu. U mnie problem dotyczy momentu gdy musisz przyhamować pedałem, tempomat się wyłącza i gdy naciskam na kierownicy RES+ po wyprzedzaniu mimo tego że na desce temp.swieci się na zielono nie reaguje na przyciski aktywacji tj.przyspieszenia lub zwolnienia. Dopiero po przejechaniu jakiegoś dystansu wszystko wraca do normy do kolejnego dezaktywowany tempomatu
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3993 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-06-26, 21:03
Trochę przycichłem, bo ja mam jednak poprzednią generację Sandero i niekoniecznie to się musi zachowywać identycznie, ale jednak to co opisujesz jest dziwne- tempomat dezaktywuje mi się sam po wciśnięciu sprzęgła (jakoś hamulca bez sprzęgła nigdy nie testowałem), ale natychmiast mogę go przywrócić za pomocą RES lub regulacji +/-. Nie wyobrażam sobie, że mógłby tak nie działać przez jakiś czas...
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2025-06-26, 21:04, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum