Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Dacia zen , czyżby 7 lat gwarancji?
Autor Wiadomość
Dymek 

Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2025-07-04, 07:38   

velomar napisał/a:
Nadinterpretujesz moje słowa. Podałem tylko wycenę przeglądu zaproponowanego przez serwis (jego zakresu nie sugerowałem - rozumiem, że to są czynności niezbędne, przewidziane w harmonogramie przy tym wieku i przebiegu). Nigdzie nie mówiłem, że nie potrafię sam wymienić filtrów i że nie da się ich kupić taniej... Nie wiem, czy można z wymian filtrów zrezygnować (powiedzieć, że zrobi się to samemu) i wciąż uzyskać gwarancję Zen. Jeśli ktoś wie to proszę o informację.
Oczywiście- moja wina, bo jakoś zupełnie nie załapałem, że chodzi tu głównie o zdobycie (utrzymanie?) tej dodatkowej gwarancji...
No właśnie- miałeś jakąś wydłużoną gwarancję do 5 lat, czy standard 3 lata? Bo samochód z 2020r... Jak rozumiem, Zen działa, gdy np. gwarancja skończyła się np. 2 lata wcześniej, ale po gwarancji nie przestaliśmy korzystać z ASO? Jakoś tak niejasno to opisane :roll:
A co do filtra powietrza- u Ciebie może być oczywiście inaczej, ale w moim wypadku harmonogram przewiduje wymianę co 4 lata, lub co 120 tys. km.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2025-07-04, 07:43, w całości zmieniany 3 razy  

sobol1976 

Marka: Dacia
Model: Sandero III Stepway
Silnik: TCe100 LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Wysłany: 2026-05-07, 11:17   

Dzisiaj wyjaśniałem kwestię przedłużenia gwarancji o rok w ramach tego ZEN. Mam samochód z pakietem "Easy Service" i jadę na ostatni przegląd w ASO (5 lat) - przegląd A, wymiana filtra kabiny i płynu chłodzącego. Zapytałem o to przedłużenie w ASO Karlik Poznan i poinformowano mnie, że niestety nie przysługuje przedłużenie bo "przegląd nie jest płatny". Co oczywiście jest logiczną bzdurą bo za serwisy i przeglądy płacimy, tyle że ryczałtem, przy zakupie pojazdu. Zadzwoniłem na infolinię Dacia i Pani jednak potwierdziła moje przypuszczenia, że gwarancja się przedłuża. Odesłała do 5 punktu regulaminu/warunków tej oferty. Wyraźnie tam napisano, że także samochody objęte programami serwisowymi mają takie prawo. Nie ma znaczenia czy za serwis płacisz w ASO czy płaciłeś ryczałtem przy zakupie auta. W razie problemów z serwisem mam podesłać dokument z przeglądu i sami to aktywują. Wiec uczulam przy kontakcie z ASO bo widać, że są niedouczeni niektórzy.

adamantos 

Model: Duster
Silnik: 1.0 tce
Wersja: Prestige
Wysłany: 2026-05-11, 03:20   

sobol1976 napisał/a:
Dzisiaj wyjaśniałem kwestię przedłużenia gwarancji o rok w ramach tego ZEN. Mam samochód z pakietem "Easy Service" i jadę na ostatni przegląd w ASO (5 lat) - przegląd A, wymiana filtra kabiny i płynu chłodzącego. Zapytałem o to przedłużenie w ASO Karlik Poznan i poinformowano mnie, że niestety nie przysługuje przedłużenie bo "przegląd nie jest płatny". Co oczywiście jest logiczną bzdurą bo za serwisy i przeglądy płacimy, tyle że ryczałtem, przy zakupie pojazdu. Zadzwoniłem na infolinię Dacia i Pani jednak potwierdziła moje przypuszczenia, że gwarancja się przedłuża. Odesłała do 5 punktu regulaminu/warunków tej oferty. Wyraźnie tam napisano, że także samochody objęte programami serwisowymi mają takie prawo. Nie ma znaczenia czy za serwis płacisz w ASO czy płaciłeś ryczałtem przy zakupie auta. W razie problemów z serwisem mam podesłać dokument z przeglądu i sami to aktywują. Wiec uczulam przy kontakcie z ASO bo widać, że są niedouczeni niektórzy.

Ja byłem na ostatnim przeglądzie tydzień temu i powiedziano mi, że ta gwarancja Zen aktywuje mi się automatycznie po przeglądzie. Ale nikt nie był w stanie mi powiedzieć czy dostanę informacje o tym przedłużeniu, ani też nie jak mogę to sprawdzić.Daj znać jeśli coś ustalisz w swoim ASO albo na infolinii Dacii.

sobol1976 

Wysłany: 2026-05-11, 18:32   

Zgodnie z rozmową z infolinią Dacia to ASO powinno wprowadzić dane o wykonanym przeglądzie do systemu i wtedy gwarancja na pewno się aktywuje. Nie wiem czy wystarczy standardowy wpis, który i tak zawsze robią (jest przecież historia wszystkich prac przypisana do auta). Ale ja to zrozumiałem raczej jako coś dodatkowego co mają wykonać by aktywować tą gwarancję. Dostałem tylko info żeby w razie problemów wysłać protokół z przeglądu na maila Dacii (Renault) z prośbą o aktywację a oni zrobią to samodzielnie na twój wniosek.

Swoją drogą, to bardzo ciekawe, że ASO robi w tej kwestii pod górkę klientom - widocznie na tym już nie zarabiają. Problem dotyczy prawdopodobnie całej Polski.

Niezależnie od tego jestem przekonany, że informacja o aktywacji tej dodatkowej gwarancji ZEN pojawiłaby się w aplikacji "My Dacia" przy naszych samochodach, tak jak pozostałe informacje o gwarancjach i umowach serwisowych.
Ostatnio zmieniony przez sobol1976 2026-05-11, 18:36, w całości zmieniany 3 razy  

adamantos 

Wysłany: 2026-05-23, 12:14   

sobol1976 napisał/a:
Zgodnie z rozmową z infolinią Dacia to ASO powinno wprowadzić dane o wykonanym przeglądzie do systemu i wtedy gwarancja na pewno się aktywuje. Nie wiem czy wystarczy standardowy wpis, który i tak zawsze robią (jest przecież historia wszystkich prac przypisana do auta). Ale ja to zrozumiałem raczej jako coś dodatkowego co mają wykonać by aktywować tą gwarancję. Dostałem tylko info żeby w razie problemów wysłać protokół z przeglądu na maila Dacii (Renault) z prośbą o aktywację a oni zrobią to samodzielnie na twój wniosek.

Swoją drogą, to bardzo ciekawe, że ASO robi w tej kwestii pod górkę klientom - widocznie na tym już nie zarabiają. Problem dotyczy prawdopodobnie całej Polski.

Niezależnie od tego jestem przekonany, że informacja o aktywacji tej dodatkowej gwarancji ZEN pojawiłaby się w aplikacji "My Dacia" przy naszych samochodach, tak jak pozostałe informacje o gwarancjach i umowach serwisowych.

I jak z tą Twoją gwarancją Zen? Dostałeś jakieś potwierdzenie jej aktywacji na email albo w aplikacji myDacia?

matek 

Model: DUSTER II Lift
Silnik: 1,0 TCE
Rocznik: 2023
Wysłany: 2026-05-27, 12:43   

Potwierdzam, po aktywacji Zen dostałem na papierze w serwisie jedynie ogólne warunki a potwierdzenie na rok mam w aplikacji "My Dacia" w zakładce " UMOWY I GWARANCJE " Widziałem też potwierdzenie w
systemie w serwisie.

adamantos 

Wysłany: 2026-05-27, 12:53   

matek napisał/a:
Potwierdzam, po aktywacji Zen dostałem na papierze w serwisie jedynie ogólne warunki a potwierdzenie na rok mam w aplikacji "My Dacia" w zakładce " UMOWY I GWARANCJE " Widziałem też potwierdzenie w
systemie w serwisie.

Po jakim czasie pojawiła Ci się informacja o aktywowanej gwarancji zen w aplikacji myDacia? Ja miałem przegląd 04.05. i wciąż, nic nie ma. Zaczynam się trochę niepokoić.

marko 

Model: Jogger
Silnik: 110TCe
Rocznik: 2024
Wysłany: 2026-06-05, 11:52   

Rok temu miałem ostatni przegląd w ramach East Service (wersja bez promo), gwarancja Zen została dodana nie jako z urzędu na kolejny rok lub ileś tam kkm.
Pytałem w tym roku, jak dalej i oczywiście będzie przedłużona o ile wykonam przegląd w ASO. Przegląd A więc wymiana filtra kabiny i płynu w układzie chłodzenia. Niby żadna robota ale około tyś zł trzeba zapłacić lub na los szczęścia Baltazarze. Z jednej strony teoretycznej nic złego nie powinno się stać z silnikiem przy 75kkm ale z drugiej strony z tyłu głowy ma się ten parasol ochronny dodatkowej gwarancji.

sobol1976 

Wysłany: 2026-06-24, 13:52   

adamantos napisał/a:

Po jakim czasie pojawiła Ci się informacja o aktywowanej gwarancji zen w aplikacji myDacia?

U mnie to zajęło jakieś 20 dni. Jeszcze umowa EasyService się nie skończyła a gwarancja ZEN dodatkowo się już pojawiła z datą ważności od dnia przeglądu.

Odpowiedz do tematu