Marka: Dacia
Model: JOGGER Expression
Silnik: 1,0Tce 110KM@200Nm
Rocznik: XII 2024
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 58 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 2071 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2026-05-22, 13:40
naczelnik5 napisał/a:
Pierwsza wyprawa Dusterem w Tatry. Trasa Bełchatów-Zakopane-Bełchatów. W 90% trasy szybkiego ruchu i autostrada, na miejscu auto nieużywane. Spokojna jazda 110-120km/h , przy wyprzedzaniu 130-140km/h. 2 osoby dorosłe plus 2 dzieci. Bagażnik zapakowany tak w 3/4. Średnie spalanie z całej trasy według komputera 7,1l/100 i w zasadzie pokryło się z dystrybutorem. Całkiem nieźle, trochę obawiałem się spalania ze względu na liczne podjazdy pod górke a tu miłe zaskoczenie.
Spalanie w miarę akceptowalne ale nie jest to rewelacyjny wynik patrząc na to że Dusterem 1 FL 4x2 z motorem 1.6Sce w 5 osób- 2 dorosłych i trójka dzieci, bagażnik zapakowany na full do rolety + box na dachu 300l przy podobnym stylu jazdy opisanym przez Ciebie osiągałem bez problemu spalanie 7l/100km
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1503 Skąd: Kępno
Wysłany: 2026-05-24, 20:42
dudu$ napisał/a:
naczelnik5 napisał/a:
Pierwsza wyprawa Dusterem w Tatry. Trasa Bełchatów-Zakopane-Bełchatów. W 90% trasy szybkiego ruchu i autostrada, na miejscu auto nieużywane. Spokojna jazda 110-120km/h , przy wyprzedzaniu 130-140km/h. 2 osoby dorosłe plus 2 dzieci. Bagażnik zapakowany tak w 3/4. Średnie spalanie z całej trasy według komputera 7,1l/100 i w zasadzie pokryło się z dystrybutorem. Całkiem nieźle, trochę obawiałem się spalania ze względu na liczne podjazdy pod górke a tu miłe zaskoczenie.
Spalanie w miarę akceptowalne ale nie jest to rewelacyjny wynik patrząc na to że Dusterem 1 FL 4x2 z motorem 1.6Sce w 5 osób- 2 dorosłych i trójka dzieci, bagażnik zapakowany na full do rolety + box na dachu 300l przy podobnym stylu jazdy opisanym przez Ciebie osiągałem bez problemu spalanie 7l/100km
No tak, tylko że duster 1.2 pokonał to przy takim spalaniu zapewne zdecydowanie bardziej dynamicznie niż wolnossący 1.6, poza tym jak wspomniałeś wersja 1.6 nie miała napędu na 4x4 który ze względu na opory, masę i że stopniowanie skrzyni nawet w trybie 4x2 potrzebuje zauważalnie więcej paliwa. Kolejna sprawa to w dusterze określeni 110-120 jest mało precyzyjne jeśli chodzi o spalanie - jeśli przewaga jest jazdy zbli,onej do110km/h to potrafi być ono zauważalnie niższe niż przy przewadze 120km/h.
Znam silnik 1.2. Dustera i znam 1.6 wolnossące j wydaje mi się że to 7.1 przy wersji 4x4 jest zdecydowanie rozsądne.
Do tej pory wklejałem tylko wyśrubowane wyniki, ale tym razem postanowiłem jechać bez oglądania się na spalanie. Tak zwyczajnie, ale w tempie wakacyjnym. Trasa z Kęt przez Pszczynę, Żory, Rybnik, Racibórz, Głubczyce i kręcenie się po okolicy (Prudnik, Głogówek, Góra św. Anny). No i potem ta sama trasa do domu. W sumie zrobiłem ponad 570km, a średnie spalanie (wyzerowałem komputer przed wyruszeniem) pokazało 5,5l/100km. Bigster 1.2 4x4 manual (miękka hybryda) - 2 dorosłe osoby na pokładzie + dziecko. Auto wypakowane po dach klamotami, walizami, torbami...
Bigster 1,8 hybryda.
Udało mi się pokonać barierę 1000km przebiegu, na jednym zbiorniku.
Rodzaj tras: Miasto i 200km po trasach krajowych ( w tym 50km ekspresówki ).
Styl: Nastawiony na pobicie rekordu, ale nie było to extremalne oszczędzanie. Z całego przebiegu, około 200km przejechałem w trybie "eco".
Przejechałem 1066,4km, zalałem 48,14l paliwa, co dało średnią 4,51l/100km. Na prądzie przejechałem 694km.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum