Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2026-07-13, 08:40 skrzynka e-Doręczenia dla firm
O założeniu skrzynki e-Doręczenia dla firm pamiętacie? Potrzebna jest do (pisemnych) kontaktów przedsiębiorców z urzędami.
Przedsiębiorstwa S.A. (i inne zarejestrowane w KRS przed 2025 r.) musiały je mieć założone 01.01.2025.
Firmy JDG i sp-ki osobowe (zarejestrowane w CEiDG przed 2025) najpóźniej 10.2026.
Cytat:
e-Doręczenia to usługa rejestrowanego doręczenia elektronicznego, która umożliwia wysyłanie i odbieranie korespondencji elektronicznie, ze skutkiem równoważnym z listem poleconym za potwierdzeniem odbioru.
Adres do e-Doręczeń twojej firmy to adres, na który dostaniesz korespondencję urzędową. Urzędy korzystające z e-Doręczeń będą przesyłały korespondencję twojej firmie wyłącznie elektronicznie.
e-Doręczenia dają ci gwarancję:
▪️jednoznacznej identyfikacji nadawcy i adresata
▪️tajemnicy korespondencji
▪️niezafałszowania (integralności) przesyłanych danych
▪️dostępu do wiarygodnych i akceptowanych prawnie dowodów wysyłki i odbioru
▪️dostępu do informacji o dacie i czasie wysłania i otrzymania korespondencji
▪️możliwości szybkiego ustalenia adresu do e-Doręczeń odbiorcy.
Ważne! Adres do e-Doręczeń twojej firmy pozostaje stały, nawet jeśli zmieni się jej adres fizyczny.
Jako osoba fizyczna nie płaciłem. Raz wysłałem wniosek do gminy i raz otrzymalem odp. Ale nie wiem jak jest z firmami. Przy założeniu skrzynki e-Doręczenia na firmę, w procesie rejestracji i aktywizacji kilka razy "po drodze" otrzymuje się różne dokumenty. Wśród nich były cenniki Poczty Polskiej za wysyłkę pisma. Nie wiem teraz czy to jest upubliczniona cena jaką płaci instytucja publiczna, czy także przedsiębiorca. Chyba nie osoba fiz. nieprowadząca dg. Ktoś coś?
Nie wiem teraz czy to jest upubliczniona cena jaką płaci instytucja publiczna, czy także przedsiębiorca. Chyba nie osoba fiz. nieprowadząca dg.
Płacisz lub nie płacisz, zależy nie od nadawcy, lecz do odbiorcy. Prowadzenie korespondencji z podmiotami publicznymi jest darmowe, ale za wysyłkę do niepublicznego trzeba zapłacić. Cena zależy od operatora, bo akurat na tym rynku nawet jest konkurencja (choć link z biznes.gov oczywiście prowadzi do Poczty Polskiej).
Wysłany: Wczoraj 8:06
PP jest wyznaczonym operatorem przesyłek urzędowych w e-Doręczeniach. Podmioty publiczne mogą przesyłać korespondencję urzędową tylko na skrzynki e-Doręczeń. Nie widzę sensu korzystania z tych skrzynek w obrocie komercyjnym. Ale masz rację. "List polecony" w e-Doręczeniach może się przydać. Moze mieć np. wagę dowodową i będzie tańszy od innych prawnych metod zabezp. korespondencji.
OK. Taki sens cennika jest dla mnie zrozumiały. A wymiana korespondencji z urzędami pozostaje bezpłatna dla osób fiz. i dla firm
Ostatnio zmieniony przez eio Wczoraj 8:30, w całości zmieniany 1 raz
Ale skrzynek ogółem możesz mieć i siedem, czy ile tam jest dostawców tych usług, choćby właśnie dlatego, że cenniki mogą być różne, a prowadzić korespondencję można teoretycznie z każdym. (Banki już muszą, telekomy bodajże też muszą -- jest kilka branż, w których przyjmowanie korespondencji na ADE jest obligatoryjne.)
Wysłany: Wczoraj 9:02
Rozumiem. Ja piszę o obowiązkowej skrzynce dla urzędów, podmiotów publicznych i firm, prowadzonej przez PP. A inne skrzynki są komercyjne, niewymagane, niezakazane. Mogą byc tańsze. Ale nie zostaną użyte w (oficjalnej) korespondencji z podmiotami publicznymi.
Ostatnio zmieniony przez eio Wczoraj 9:03, w całości zmieniany 1 raz
Rozumiem. Ja piszę o obowiązkowej skrzynce dla urzędów, podmiotów publicznych i firm, prowadzonej przez PP. A inne skrzynki są komercyjne, niewymagane, niezakazane. Mogą byc tańsze. Ale nie zostaną użyte w (oficjalnej) korespondencji z podmiotami publicznymi.
Pod względem "formalnym" każda z tych skrzynek jest równorzędna, pod warunkiem, że adres zostanie dodany do bazy adresów elektronicznych (BAE). Każdy z kwalifikowanych dostawców usług (KDU) dodaje utworzone konta do BAE, więc każda ze skrzynek może służyć do bezpłatnej wymiany korespondencji do-od podmiotów publicznych oraz ew. odpłatnej z podmiotami niepublicznymi.
W przypadku podmiotów niepublicznych Poczta Polska nie ma na tę usługę monopolu, nie licząc statusu operatora wyznaczonego (oraz usługi hybrydowej). Ba, nawet jeśli zdecydujesz się na zmianę dostawcy, Twój adres ADE zostanie przeniesiony do nowego operatora (art. 24 ust. 3 ustawy).
Wysłany: Wczoraj 9:57
Aha. Nie wiedziałem. Zatem przedsiębiorca ma swoją skrzynkę e-Doręczeń zatwierdzoną w BAE i nie musi korzystać tylko z usług PP do kontaktów z podmiotami publicznymi. Może on z niej korzystać w tym celu za pośrednictwem innych operatorów. Nie ma monopolu PP na usługę e-Doręczenia z podmiotami publicznymi, jak wcześniej myślałem. Kilka lat temu, moze 2, albo rok, przeczytałem (albo zrozumiałem lakoniczny przekaz medialny), że PP miało miec wyłączność i na tym zarabiać.
Poczta z Trąbką ma wyłączność na obsługę podmiotów publicznych. I to też nie jest bezpłatne: pół roku temu dostali 85 mln dotacji z budżetu jako refundację kosztów inwestycji w system e-Doręczeń. Na dotację pokrywającą koszty świadczenia usługi jest chyba odrębny przepis (art. 52 ust. 9-11 ude). A poza tym mają normalny cennik: 5,30 PLN za PURDE i 8,35 PLN za PUH (+5,20 PLN za ew. zwrot do nadawcy).
Wysłany: Wczoraj 10:42
defunk napisał/a:
Poczta z Trąbką ma wyłączność na obsługę podmiotów publicznych. I to też nie jest bezpłatne: pół roku temu dostali 85 mln dotacji z budżetu jako refundację kosztów inwestycji w system e-Doręczeń. Na dotację pokrywającą koszty świadczenia usługi jest chyba odrębny przepis (art. 52 ust. 9-11 ude). A poza tym mają normalny cennik: 5,30 PLN za PURDE i 8,35 PLN za PUH (+5,20 PLN za ew. zwrot do nadawcy).
Właśnie. Wiem że rząd dofinansowal ten biznes PP. W tym sensie płacą podatnicy ze swoich podatków. Ale przedsiębiorcy i os. fiz. nie płacą za kontakt pisemny z podmiotami publicznymi. Ten cennik jest zdaje się dla kontaktów komercyjnych. Bo wczesniej myślałem, że płacą podmioty publiczne za wysyłki pism (jak wcześniej płaciły za wysyłkę papierowego listu poleconego). Cały czas poruszam się na styku: obywatel - podmiot publiczny i przedsiębiorca - podmiot publiczny. Pomijam usługę komercyjną e-Doręczeń jak: przedsiębiorca - przedsiębiorca.
Jeśli urząd wyśle elektronikę do człowieka, który skrzynki nie ma, albo wiadomość, choćby wysłana do innego urzędu czy tam podmiotu publicznego nie nadaje się do doręczenia w postaci elektronicznej, korespondencja zostanie przetworzona w postać papierową (tzw. publiczna usługa hybrydowa, PUH). I za to urząd już zapłaci.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum