Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Cze 2014 Posty: 1074 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2018-10-14, 17:51
Woczoraj pyknęło 50000km, gdzieś na Ślunsku, w stronach gregorisana. Dla mnie nie jest to okrągła cyfra, bom kompjuterowiec. Żadnych podsumowań nie robię, czekam na okrągłe 65536. ;D
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Cze 2014 Posty: 1074 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2019-04-18, 14:23
To już 3 lata!!!
Wczoraj byłem na wymianie opon, oraz w SKP na pierwszym badaniu technicznym, diagnosta nie stwierdził żadncyh probelmów. Poszło 200zł.. Dziś natomiast byłem na przeglądzie w ASO po 3 latach / 58000 km: 2598zł, z czego ponad połowa to wymiana płynu w Automacie (PowerShifcie). Pomocy, jestem spłukany..
Przy okazji rzuciłem okiem w salonie na nowego connecta, po lifice. Sporo się zmieniło: Teraz ma wlew AdBlue (więc musiały być też spore modyfikacje w silniku) i jakieś takieś kulawe dwa razy mniejsze lusterka, nie mają tych małych lustereczek do martwej strefy. Wajcha do ASB dalej taka sama.
W sumie gdybym miał zmieniać auto, to nie wiem czy nie wybrał bym któregoś z nowych długich francuzów. (Ze względu na ciekawsze wykończenie wnętrza, a zwłaszcza braku wajchy do biegów i hamulca)
Ale na razie zmiany auta nie mam w planach, konekcik sprawuje się idealnie.
Wysłany: 2021-08-04, 22:13
Witam po przerwie. Ciekawe czy jeszcze tu są starzy znajomi ;)
Autko ma już 5 lat i 100000km. Kolejny serwis: tym razem 2205zł. Grubo ponad połowa tej kwoty to koszt wymiany kompletu klocków i tarcz hamulcowych na tylnej osi. Od nowości nie były jeszcze wymieniane.
Jak na razie nie było żadnych usterek w aucie, co roku tylko jeżdżę z nim na serwis w aso.
Za miesiąc jeszcze ma być jakaś akcja serwisowa, mają sprawdzać mocowanie panoramy, bo podobno część aut z tego rocznika ma jakąś wadę mocowania.
Średnie spalanie auta z całości przebiegu, to 6.0 l/100km, spaliłem już 5988,32 litry.
Jak na razie nie mam zamiaru autka zmieniać, nadal jeździ się nim super.
Jeszcze z takich ciekawostek dotyczących tego modelu: od kilku miesięcy jest produkowany w Polsce, przez VW. Razem z nowym Caddym. Tak, nowy Caddy to stary ford connect, tylko blaszki ma powyginane trochę inaczej, żeby trudno było rozpoznać. Ale jak się przyjrzeć, to widać pokrewieństwo...
Wysłany: 2026-08-14, 11:35
Uszanownako po kolejnych 5 latach ;) Ciekawe, czy ktoś mnie jeszcze pamięta xd
Autko cały czas u mnie w użyciu. Już 10 lat pyknęło...
Po 10 latach i 3 miesiącach od zakupu wyskoczyła pierwsza awaria, przebieg niecałe 140000km. Auto wyłączyło ABS i przy każdym uruchomianiu zgłaszało na liczniku komunikaty o dezaktywacji systemów zależnych od ABS (automatyczne hamowanie przed przeszkodami, asystrent ruszania pod górkę)
Wczoraj odstawiłem auto do ASO, zdiagnozowali awarię czujnika ABS w tylnim kole, czekamy na czujnik do wymiany i będziemy jeździć dalej ;)
W międzyczasie - 3 lata temu kupiłem drugie auto: dużego dostawczego forda transita, z największą dostępną "paką" (fachowo 'L4H3'), silnikim 2.0, 10-biegowym automatem i przerobiłem na kampervana, którym sobie jeździmy rodzinnie wakacje i łekendy, ale to kompletnie inny temat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum