Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Jogger kontra Chiny. Co wybrać?
Autor Wiadomość
masterczerwi 

Marka: Dacia
Model: była Lodgy/jest Jogger
Silnik: 1.6 Sce/1.0 Eco-G
Rocznik: 2016/2023
Wersja: Extreme 7-os.
Wysłany: 2026-08-23, 07:36   Jogger kontra Chiny. Co wybrać?

W dobie zakrojonej na szeroką skalę ofensywie chińskiej motoryzacji, wyraźnie zaznaczony jest podział na dwa obozy: fanów chińskiej motoryzacji oraz tejże przeciwników. Jest cała masa porównań kto ma większy samochód, silnik, więcej gadżetów i co można więcej dostać za mniej pieniędzy. Wszyscy jednak (niezależnie od obozu) zestawiają ze sobą auta tych samych klas. A racjonalny wybór samochodu jest wieloaspektowy i właśnie do takiego spojrzenia chciałem się z wami odnieść. A dokładnie chodzi o wybór auta w celu maksymalnego zaspokojenia realnych potrzeb, a nie pragnień.
Odwiedziłem również dwa salony i obejrzałem, pogłaskałem, wizytówki pobrałem. I jak będę miał trochę wolnego czasu to się umówię na przejażdżki.
Przeglądając cenniki i specyfikacje marek chińskich oraz jedynej,słusznej europejskiej można odnieść jednoznacznie faworyta lub faworytów oraz przegranych.
Punktem wyjścia jest oczywiście Jogger w wersji Journey, z jego magiczną ceną około 100. Za to otrzymamy automat, lpg, 7-miejsc. I tu zaczynają się schody. Bo dokładając około 10% kwoty bazowej już możemy stać się posiadaczami aut sporo większych, ładniejszych (kwestia gustu ale uważam że x70 plus w białym kolorze na 20 calowych felgach robi robotę), z lepszych materiałów. No poprostu jedno wielkie ŁAŁ. Swoją drogą bardzo was zachęcam do zwykłego odwiedzenia salonów i obejrzenia tych aut bo pierwsze wrażenie jest wręcz piorunujące.
Problem z Joggerem jest taki że po obecny lifting bardzo oszpecił wnętrze. Mdłe zegary (osobiście kojarzące mi się weselną galaretą, która opuściła żołądek nie tą stroną co powinna), zestawiono z równie nieciekawymi, niebieskimi akcentami. Największym brakiem jest nieobecność nawiewu na chociażby 2 rząd siedzeń. Widzicie, nie wiem jak stary Logan MCV, ale Lodgy mimo swojego cywilizacyjnego zacofania była wspaniała. A Dacia postanowiła że chce być marką wolumenową i zarabiać jeszcze więcej chajsu. Tylko że zamiast oferować konkretne właściwości, przedstawiają marketingowy bełkot. I weźmy takiego Joggera. Żeby stać się posiadaczem hybrydy, trzeba dołożyć około 20% to ceny bazowej. A to już jest nie mało. A europejska konkurencja obniża ceny, bo wjeżdżają auta chińskie, całe na biało. Ale jest taki mały problem. Jaki? A taki że chińskie auta wcale takie tanie nie są. Faktem natomiast jest że mają bardzo dobry stosunek do ceny do tego co oferują, a Dacia (pomimo niższej ceny) już nie.
Ciekawy jestem waszego zdania. Co wybrać?

MartinezTychy 

Model: Jogger SL Extreme, Ex Duster, Ex Logdy
Silnik: 1.0TCe 110KM 200Nm
Rocznik: 2022
Wysłany: 2026-08-23, 09:08   

W moim posiadaniu mam trzeci samochód marki Dacia.
1.Dacia Lodgy 1.6SCe.
2.Dacia Duster II 1.6SCe.
3.Dacia Jogger 1.0TCe wersja 5 osobowa.
Każdy z tych samochodów jest lepszy od poprzednika, widać i czuć, że nie jeździ się tym za karę, szczególnie Jogger zaskoczył mnie bardzo pozytywnie, w stosunku do Lodgy to jest przepaść jeśli chodzi i prowadzenie, głośność wykończenie wnętrza, walory użytkowe na bardzo wysokim poziomie, mnóstwo miejsca w bagażniku jak i kabinie.
Duster wspólne 4 lata użytkowania jak dla mnie bardzo OK, więcej zalet jak wad.
Natomiast zauważyłem obcując ostatnio z samochodami marki Renault, że obaj producenci są w jednej grupie kapitałowej, to można zauważyć delikatne ale wyczuwalne różnice, że w Dacii musi być trochę gorzej, w jakości wykonania, użytych materiałów.
Co do motoryzacji Chińskiej.
Nie skradła mojego serca, to tak jak z trampkami z chin, względnie tanie i ciulowe, dosłownie ciulowe, wygląd, proporcja a raczej częściej ich brak, to ogromny rynek w Chinach, w Europie nie przetrwają wszyscy Chińscy producenci.
Problem pojawia się również z ubezpieczeniem takich samochodów, w Holandii ubezpieczyciele odmawiają sprzedaży polis AC z uwagi na nieterminowe dostawy części a co za tym idzie, brak możliwości zlikwidowania szkody.
Każdy będzie bronił się na swój sposób by Chiny nie skolonizowały Europy.
Nie mam nic przeciwko konkurencji, ta wymusza bardziej kreatywne podejście do marketingu, ale ja osobiście nie kupię Chińskiego samochodu.

Freepoint 

Model: Bigster
Silnik: 1.8 Hybrid
Wysłany: 2026-08-23, 20:51   

Ostatnio doszedłem do takiego wniosku:
Na autach chińskich najwięcej może skorzystać człowiek dość zamożny. Oczywiście nie taki który kupuje Mercedesy i w ogóle nie patrzy na cenę, ale taki dla którego to drugie auto, albo ma fundusze w razie jakiejś wpadki na szybko kupić inne, wynająć itd.
W takim przypadku ryzyko jest do zaakceptowania, w zamian za to otrzymujemy dobrej jakości wnętrza, dodatkowe wyposażenie, dobre osiągi.
Natomiast nie wybrałbym chińczyka, gdybym musiał polegać na niezawodności auta na co dzień. Nie mam na myśli złego wykonania aut, tylko jakichś sytuacji losowych - wypadek, problemy wieku dziecięcego. Myślę ze wartość auta przy sprzedaży również na ten moment wypada źle dla Chińczyków, co znów bardziej pasuje do osób które nie oglądają każdej złotówki po kilka razy. Wpływ na nasz rynek dopiero tak naprawdę się zaczyna. Jest duża szansa, że kolejne generacje aut będą lepiej dopasowane do naszego rynku, europejskie koncerny zejdą z cen - to też źle wróży przy odsprzedaży auta.
Ja za kilka lat będę rozglądał się za elektrykiem do jeżdżenia wokół komina, to juz będę brał pod uwagę leapmotor oraz Daćke Spring.

rob_plk 

Model: D
Silnik: 1.6SCE
Wysłany: Wczoraj 17:59   

Z rynku dochodzą głosy np. z częściami do chińczyków, że eksploatacyjne typu klocki, filtry są ale nie daj boże np. szyba pójdzie itp. jeden gostek czeka już 6 m-cy i aso ma w du.. jego problem.

Odpowiedz do tematu