Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2154 Skąd: Lublin
Wysłany: 2026-06-09, 16:35
2 500 kilometrów przez kraje bałtyckie.
Spalanie LPG 8,3 l. na dystansie 1 600 km i 7,8 l. z 900 km. Autostrady, drogi, dróżki i drożyny.
Wygodne siedzenia, dobra widoczność, czytelne ekrany, dobra praca z telefonem.
Szklany dach, trochę pomyłka zakupowa.
W czasie jazdy wyraźnie słychać zmiany napędów, coś stuka i terkocze przy przeskokach z benzyny na prąd i z przodu na tył. Trochę to mendowate. Głośna praca przy ładowaniu baterii. Trochę to mendowate.
W sumie, w szkolnej skali: mocna czwórka.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os.
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os.
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG
BIGSTER JOURNEY WHITE WHALE, HYBRID, 4X4, AUT, LPG
Wysłany: 2026-06-29, 06:15
700 kilometrów autostradami, automat, tempomat, klima, prędkość w limicie, płasko.
Spalanie lpg: 10,5 l./100 ok. 60% trasy.
Spalanie benzyny: 6,7 l./100 ok. 40% trasy.
To kolejny pomiar, z którego wynika, że bigster łyka 30%-50% lpg więcej niż benzyny.
Dziwne, bo reszta naszych aut na lpg, paliła max. 20 więcej niebieskiego niż zielonej, a zazwyczaj ok. 10%
Jak dodamy do lpg dotrysk benzyny, to lpg jest tylko nieco tańsze niż jazda na benzynie.
Niezaprzeczalna zaleta to dwa zbiorniki po 50 litrów, które dają zasięg ponad 1000 kilometrów.
Ostatnio zmieniony przez jan ostrzyca 2026-06-29, 06:17, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2026-06-30, 21:17
Uwaga!
Akcja serwisowa na tylne zawieszenie. Sprężyny do wymiany, bo mogą wypaść.
Czas oczekiwania na części nieznany...
Akcja jest też na tylne oczko holownicze.
Wysłany: 2026-07-14, 06:48
Bigster trafił do serwisu na wymianę wadliwych sprężyn, olej, i coś tam jeszcze.
Facet po przyjęciu daje mi kartkę z kontaktem do porannej zmiany. Kartki nie chcę, mówię że zrobię jej zdjęcie.
Gość na to, że bez kwitka nie wydadzą mi auta, bo się boją pomyłki przy wydawaniu auta...
Poważnie? Od lat jestem w ich bazie, mam dowód rejestracyjny, obsługują mi kolejny samochód. A Carrara w Lublinie obawia się, zrobią pomyłkę przy wydawaniu auta? Bez kwitka wozu nie wydadzą. Jak 50 lat temu w Rosji.
Wysłany: 2026-07-14, 08:20
defunk napisał/a:
Dali paragon -- źle, jakby nie dali paragonu, byłoby jeszcze gorzej.
Malkontent^3
Musiu, nie czytasz ze zrozumieniem. To nie paragon, nie faktura, nie zlecenie. To nie jest nawet jakieś potwierdzenie przyjecia auta.
Tylko kwit na "odbiór" samochodu, bez którego nie wydadzą mi wozu.
Jest XXI wiek, wydaje mnie się, że można klienta zidentyfikować na sto sposobów. No chyba, że udało się im wydać auto niewłaściwej osobie i bez tego kartelucha nie poradzą sobie.
Czy taka praktyka jest we wszystkich serwisach Dacii?
20260714_091225.jpg
Plik ściągnięto 32 raz(y) 168,5 KB
Tak, każdy znany mi serwis ma jakieś procedury wydania i przyjęcia auta: papier dają zawsze, czy nie oddadzą pojazdu jeśli kwit zgubisz, tego nie wiem.
(Napisałem "paragon" w ujęciu publicystycznym, nie jako "paragon fiskalny" Musiu)
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 123 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 4188 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2026-07-14, 09:18
Nie, nikt i nigdy nie dawał mi analogicznego papierka na odbiór samochodu- Warszawa. Jedynie kopię zlecenia serwisowego, której pokazywać już nie musiałem. Przy odbiorach samochodu nie musiałem nic nikomu pokazywać i tak naprawdę- wydaliby samochód każdemu, kto by się zgłosił zamiast mnie, szczególnie gdy zmieniła się zmiana pracowników... Mogłem spokojnie przyjść po samochód i dowiedzieć się, że już odebrany, nie wiadomo przez kogo
Takie różne papierkowe praktyki są w gestii konkretnego serwisu a nie polityki koncernu. Dlaczego nie identyfikują klienta w inny sposób? Ich sprawa, może tak im najwygodniej?
Także... nie wiem co jest lepsze- nadmierna papierkologia, czy zupełna beztroska? Ja bym wolał jednak takie zabezpieczenie.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2026-07-14, 09:24, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2026-07-14, 18:21
Będąc w serwisie tradycyjnie, po raz trzeci, zgłosiłem zastrzeżenia do stanu lewej tylnej tarczy hamulcowej. Zgłaszamy od odebrania wozu. Obecnie 15 tys. nalotu.
Fotki obu tylnych tarcz do porównania. Ustne stanowisko ASO: nalot. Odmowa uznania reklamacji. O informację na piśmie mogę sie zwrócić do kierownika serwisu. Odmowa wydania kopii dokumentów, na których opisano odmowę uznania reklamacji.
Co ciekawe w świadectwie kontroli dodanym do zlecenia, jako prace ktore należy wykonać później wpisano...lewą tylna tarczę.
"Kwitek na odbiór samochodu", który mi wczoraj wydano z zastrzeżeniem, że bez niego odbiór może być, niemożliwy, dzisiaj okazał się zbędny.
Stan tarcz z dzisiaj. Prawa równo zcięta, lewa do połowy. Według standardów Dacia jest ok.
Flotowiec w mojej firmie: co k...a? Flotowiec w innej: po dusterach, koniec z Dacią.
20260714_185921.jpg
Plik ściągnięto 24 raz(y) 187,7 KB
20260714_190006.jpg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 219,35 KB
Wysłany: 2026-08-10, 06:18
Średnia spalania z ostatnich 3 tys. km to 8,5 l LPG/100 km. Trasa mieszana z przewagą ekspresówek.
Ostatnio radio traci głos, a potem magicznie samo odzyskuje. Raz jest dźwięk, raz nie ma.
Tarcza hamulcowa z tyłu bez zmian Lewa tylna ścięta do połowy, prawa tylna OK. Widać nie potrafię hamować, ale tylko lewą tylną stroną auta. Pozostałymi hamulcami potrafię hamować.
Własności 4x4 auta okazały się zadowalające. Wysoki prześwit i dokladany napęd na tył wystarczają na błotnistej polnej drodze w Bieszczadach, gdzie jeżdżą tylko traktory i terenówki. Osłony drzwi i progów OK.
Tryb LOCK zasadniczo nie jest LOCK, bo daje napęd na przód i czasem na tył.
Marka: Dacia
Model: Bigster
Silnik: 1.8 HEV
Rocznik: 2026
Wysłany: 2026-09-25, 08:01
Killer King napisał/a:
Co do tarczy to ASO twierdzi, że producent nie ma na to rozwiązania.
Powiedzieli, żeby mocniej hamować.
Hamowanie nie pomaga - jedna z tarcz skorodowana po obwodzie.
Olewam temat.
Zobaczę czy temat wróci, jak wymienię tarcze na nowe.
Mam ten sam problem z tarczami co Ty.
Kupiłem Bigstera 155 w sierpniu. Samochód wyprodukowany w czerwcu 2026. Stał przez miesiąc na placu u dealera. Nalot na tarczach zauważyłem dopiero po kilku dniach od kupna. Mój dealer tez nie uznał reklamacji i powiedział mi żeby mocniej hamować na jakiś mniej uczęszczanych drogach. Najlepiej z 70 do 20 albo do 0.
Daj znać ile kasują za komplet tarcz i innych części jak będziesz wymieniał.
Dla wszystkich zastanawiających się nad kupnem Bigstera:
W modelach Bigstera wyprodukowanych od czerwca 2026, przednia klapa silnika nie posiada hydraulicznych podnośników, jest za to metalowy pręt do podtrzymywania maski.
Czytałem że te podnośniki hydrauliczne mają sporo awarii przy dużych minusowych temperaturach, więc może stąd taka zmiana. Trochę szkoda bo te podnośniki hydrauliczne były wychwalane w każdej recenzji.
Czytałem że te podnośniki hydrauliczne mają sporo awarii przy dużych minusowych temperaturach, więc może stąd taka zmiana.
Brak problemów z siłownikiem. Zimę przeżyło bez problemu. Te siłowniki, to nic skomplikowanego, każdy bagażnik (oprócz elektrycznie otwieranych) takie ma i nic się nie psuje.
SunMoon napisał/a:
Mam ten sam problem z tarczami co Ty.
Co Wy z tymi tarczami macie za problemy..? Nie hamują? Grzeją się? Piszczą? Wyją?
Moje też nie wyglądają elegancko, ale nie liżę ich językiem, nie podrywam na te tarcze dziewczyn..
W nowym Citroenie miałem podobnie, Z TĄ RÓŻNICĄ, że się grzały i piszczały... Wyglądały jak wyciągnięte z bagna, albo z Adriatyku, po dwuletniej kąpieli... Serwis nie uznał gwarancji, pomimo, że przebieg wynosił 20000km. Otarło się o rzecznika konsumentów, z korzystną opinią, ale i tak została prywatna droga sądowa.... Adwokat wybił mi to z głowy, bo koszt nowych był za mały, aby się bawić w sądy. Jeszcze raz powtarzam: Grzały się bardzo mocno, ale bez odczuwalnego wpływu na jazdę. Piszczały, rzęziły przy hamowaniu.
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1529 Skąd: Kępno
Wysłany: 2026-09-27, 14:02
Bajki o awaryjnosci; wymienia się na sprawne a nie zastępuje podpórką. Gdyby zabijały się elektryczne szyby to w kolejnej edycji bez zmiany ceny zrobili korbotronik ? Redukcja kosztów. Ciekawe na czym jeszcze kroją ? Zabezpieczenie antykorozyjne ? Wygłuszenie ?
Model: była Lodgy/jest Jogger
Silnik: 1.6 Sce/1.0 Eco-G
Rocznik: 2016/2023
Wersja: Extreme 7-os. Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Kwi 2017 Posty: 340 Skąd: LU
Wysłany: 2026-09-28, 05:24
Trzeba sprawdzić czy u majfrendów niema przypadkiem zestawów siłowników. Do Joggera/Sandero (koszt <200 za komplet + nowe eu dopłaty). Może i do Bigstera/Dustera są?
Mam siłowniki maski i przydają się 2 razy w roku przy dolewaniu płynu do spryskiwaczy. Nie jest to więc nic niezbędnego, ja też obstawiam obniżanie kosztów na rzeczach które nie są wprost w umowie. Mnie najbardziej boli ze automatycznie podnoszona klapa bagażnika ma jeden siłownik elektryczny i jeden zwykły gazowy, natomiast no w renault symbiozie obie strony są elektryczne. Moje tarcze pokrywają się tylko lekkim nalotem który zaraz schodzi - ale stoi w garażu, nie pod chmurką to pewnie główny czynnik dlaczego u mnie to nie problem.
Wysłany: 2026-09-29, 14:23
Mnie najbardziej boli marketingowy bełkot i związany z tym cennik. Uważam że mój Jogger nie jest warty pieniędzy które dałem (a wcześniej miałem Lodgy i Mcv z 2018 i o tych autach nie dam złego słowa powiedzieć). Dlatego po zakończeniu leasingu mam zamiar zmienić markę. A oczywiście życie jak zwykle zweryfikuje moje plany XD
Wysłany: Wczoraj 8:29
Zasadniczo wszystko i nic Tutaj raczej chodzi o szczegóły niż jakiś konkret. Krótko mówiąc nie polubiłem tego auta.
Nie będę rozpisywał się na temat plusów, bo wszyscy go wychwalają. Ja napiszę co mnie wpienia. Oczywiście punktem odniesienia jest Lodgy.
Niższej jakości wykonczenie - wykładzina po trzech miesiącach już była zmechacona.
Sygnał pozostawionego auta z włączonym silnikiem.
Gorszej jakości montaż (a podobno w Rumuni składają lepiej niż w Maroku).
Gorsze plastiki.
Wyjący kompresor klimatyzacji (aczkolwiek jest w pełni sprawny).
SGW i zablokowany komputer lpg (co domyślnie wymusza wizyty w ASO, a ja nie znoszę być zmuszanym do czegokolwiek).
Słabe uszczelki.
Lodgy tak nie trzeszczała.
Pomijam już takie oczywistości jak celowe blokowanie określonych funkcji. Nie ma co ukrywać że Dacia jest autem budżetowym (ja doskonale o tym wiem i jestem w pełni tego świadomy). Tylko promowanie Daci jako auta nie budżetowego tylko outdoorowego i związanej z tym zwiększonej marży całkowicie nie opisuje rzeczywistości. Oszczędności w aucie widać na każdym kroku, zwłaszcza jak się zacznie zaglądać głębiej. Prosty przykład to brak podświetlenia guzików szyb w drzwiach pasażerów. W Lodgy były guziki z podświetleniem, a nie było kabla. W Joggerze jest odwrotnie, czyli jest kabel ale guziki są najprostsze, mechaniczne. W Lodgy były siłowniki do maski. I tak można by długo.
Potrzebowałem drugiego auta, mniejszego. Miał mieć klimatyzację i skrzynię automatyczną. Miałem brać SS ale okazało się że Clio V po liftingu i jeszcze w wersji Techno + kilka pakietów (najbardziej cieszy mnie podgrzewana kierownica) jest tańsze od SS o około dychę. A jak Clio jest wykończone i co ma a czego nie ma to jest przepaść w stosunku do SS (i Joggera rónież).
Kilka lat nieustającego spadku sprzedaży chyba zrobiło swoje. Jak Dacia nie dawała rabatów tak teraz auta można wyrwać z 15% rabatem przy zakupie gotówkowym.
Mamy już ostatni kwartał a wciąż jest sporo aut z rocznika 2025. To wybitnie odzwierciedla cały problem nie tylko Joggera ale i całej marki.
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1529 Skąd: Kępno
Wysłany: Wczoraj 9:06
dzięki za tak dokładne opis. fakt, o ile w przypadku dustera którego na przełomie 21/22 kupowałem za 67tyś nie miałem żadnych wątpliwości, o tyle obecnie już przy wydatku na poziomie 2x większym poważnie się zastanawiam. Niestety, bezwzględnie kalkuluję koszty paliwa i dacia albo renault są jedyną opcją, do tego tylko bigster/duster ma LPG + 4x4. Momentami mam wrażenie że w moim dusterze 2 FL widać mniej oczczędności niż w nowszych modelach :/ O awaryjność też się bardziej obawiam bo samochody są coraz bardziej skomplikowane a do serwisu czegokolwiek potrzebują logowania do serwerów producenta skazując użytkownika na ASO a jesli nie to na specjalizowane zakłady które też będą drogie bo każdy dzień licencji na logowanie do serwerów Dacia/Renault i korzystania z softu to pewnie kilka stówek :/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum