Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2012-04-15, 14:56
Paliwo do DIESLA
Autor Wiadomość
tomaszgebala 

Marka: Dacia
Model: Logan MCV + Logan VAN
Silnik: 1,5 dCi + 1,6
Rocznik: 2008 + 2011
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2010-01-02, 17:24   

Beckie napisał/a:
Może porównujesz z okresem kiedy temperatury były wyższe :?:

otóż nie

glenart 

Model: Logan MCV
Silnik: 1.5dCI 85KM
Rocznik: 2008
Wersja: Arctica 7 os.
Wysłany: 2010-01-02, 22:51   

kolego zużycie paliwa jest zależne od wielu rzeczy ja jak spojrzę w komputerek to od razu wiem kto jeździł ja czy żona

ja służbowe autko tankuje tylko na bp i statoil (bo tak muszę) ale prywatna daćkę prawie wyłącznie w cerfure na witosa i naprawdę nie widzę różnicy miedzy tymi stacjami prócz ceny

Większość stacji w lublinie bierze paliwo od orlenu bo maja tu swoje magazyny czyli baza paliwowa jest ta sama a co najwyżej więcej jakiś uszlachetniaczy itp

wiec wyjdź z założenia że przerost formy nad treścią jest nieskazany
i spokojnie kupuj paliwo w lublinie pod marketami bo jet tam taniej
ja na takim paliwie taką samą dacka przejechałem 24000km i jest oki

jak kiedyś pracowałem w pewnej firmie lubelskiej to gość kazał mi tankować pod tesco i robiłem to przez 2 lata i też było oki

Eutreia 

Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2009
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2010-01-07, 22:23   

To ciekawe - zauważyłem również wyższe spalanie ok 0,3-0,5 l/100 - mimo podobnych warunków jazdy - a tankowałem również Statoil GOLD (stacja przy Zamku). Może to kwestia zimowych uszlachetniaczy ?

Beckie 

Silnik: 1.6 MPI
Wersja: Arctica 5 os.
Wysłany: 2010-01-08, 08:50   

Eutreia napisał/a:
zauważyłem również wyższe spalanie ok 0,3-0,5 l/100

Przy jakim to dystansie?

Eutreia 

Wysłany: 2010-01-08, 13:21   

ok 570 km w porównaniu do ok 900 km na Statoil GOLD zalanym 2-3 tygodnie wcześniej ale zdaje się w Warszawie

jurek 

Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna
Wysłany: 2010-01-08, 17:59   

Kiedyś do diesli dolewało się w zimie ok 10% benzyny, co zmniejszało problemy z odpalaniem, ale zmniejszało liczbę cetanową ON i podwyższalo spalanie. Być może gold działa na podobnej zasadzie. Zresztą Pb 98 tęz ma mniejszą kaloryczność od 95 i silniki przystosowane fabrycznie do 95 ponoć spalają więcej jak wlejesz 98. Dla mnie to cuś nielogiczne, ale tak piszą w prasie motoryzacyjnej. pozdr

walther 

Marka: Dacia/Fiat Palio Weekend 1.6HL
Silnik: 1.5dci85KM
Wersja: Laureate
Wysłany: 2010-01-10, 22:08   

Tankuję tylko na dużych koncernowych stacjach, a od miesiąca leję orlenowską vervę. Nie odczuwam poprawy osiągów, spalanie ok <0,2 l/100km, ale było mroźno. Różnica jaką odczuwam to wyraźnie wzrosła kultura pracy silnika, jest wyraźnie ciszej nawet gdy silnik zimny. Chyba zostanę już przy olejach nap. ulepszonych z troski o aparaturę wtryskową

jacol_89 

Model: Logan
Silnik: 1,4 MPI
Rocznik: 2005
Wysłany: 2010-01-14, 11:16   

kolega tankuje na shellu olej napedowy i nie ma wogóle problemów. Kiedyś zatankowal na Lukoilu i miał rózne problemy dlatego teraz już tylko na shellu i jest ok... benzynkę też tankuje na shellu i też jest ok zero problemów:)

wox 

Marka: Renault/Suzuki
Model: Espace/Jimny
Silnik: 1,6 TCe/1,3
Rocznik: 2016/2012
Wysłany: 2010-01-15, 17:31   

Nie mam na to dowodów, ale na Neste w Nowym Sączu jest (lub było) to samo paliwo co na Shellu (paliwa przywożone tą samą cysterną), tylko kilkanaście groszy mniej.

akifue 

Model: Sandero
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2010-01-16, 10:30   

Polecam poczytać :)

pdf do ściągnięcia:

http://www.uokik.gov.pl/d...zIwMDlfci4ucGRm

link do strony:

http://www.uokik.gov.pl/p...a_stacji_paliw/

dla mnie najzabawniejsze było że stacje które uważałem za całkiem przyzwoite miały paliwo kiepskiej jakości.
Oraz że marka stacji nie przekłada się na jakość paliwa - pewnie zależy głównie od osobistej uczciwości właściciela :P
Aha - "tu jakości broni orzeł" to oczywiście marketingowy pic na wodę.

Miłej lektury!!
Ostatnio zmieniony przez akifue 2010-01-16, 10:31, w całości zmieniany 1 raz  

walther 

Marka: Dacia/Fiat Palio Weekend 1.6HL
Silnik: 1.5dci85KM
Wysłany: 2010-01-19, 22:22   

dzięki za linka!
Właśnie jestem po lekturze - sprawdziłem "swoje" stacje w różnych częściach kraju i na razie mogę spać spokojnie :-D
Ostatnio zmieniony przez walther 2010-01-19, 22:23, w całości zmieniany 1 raz  

wox 

Marka: Renault/Suzuki
Model: Espace/Jimny
Silnik: 1,6 TCe/1,3
Rocznik: 2016/2012
Wysłany: 2010-01-19, 22:40   

Z tym spokojem ... nigdy nic nie wiadomo, ale to nie jest temat do dyskusji na forum (a to i owo słyszałem).

Domel 

Model: LoganMCV
Wysłany: 2010-01-19, 23:42   

ja wczoraj podjezdzam na Lotosa i na Dynamicu ON wszedzie plomby zalozone. Zle paliwo? Czy po kontroli musieli zamknac? Takie zolte plastikowe plomby na dystrybutorach uniemozliwiajace tankowanie.

psur 

Marka: Nissan
Model: NV200 Evalia
Wysłany: 2010-01-20, 11:55   

akifue napisał/a:
Polecam poczytać :)
link do strony:

http://www.uokik.gov.pl/p...a_stacji_paliw/

A co oznacza "2xD"?

--

Z tego raportu wychodzi, że np. BP, które również ma dużo stacji w Polsce nie podpadło ani razu, tak samo jak np. Shell. Za to Orlen i Lukoil mają kilka czarnych punktów.

Pytanie czy to zestawienie jest w 100% uczciwe i wiarygodne... w sumie innych źródeł wiedzy nie mam (oprócz własnych doświadczeń - raz mi Orlen podpadł), więc może coś w tym jest.

www.psur.pl - moja strona o podróżowaniu po Polsce
Ostatnio zmieniony przez psur 2010-01-20, 12:08, w całości zmieniany 1 raz  

KOSA 

Marka: DACIA
Model: DUSTER
Silnik: 1,5 DCi
Wysłany: 2010-08-11, 23:01   Paliwo, stacje a nasze samochody

Dziś będąc pod jednym z Hipermarketów, zauważyłem jak na hipermarketowej stacji paliw - ludziska tankują wszelkiej maści paliwo do swoich autek.
Kiedyś był zrobiony ranking jakości paliw (w jakiejś gazecie i jakiś program w TV odnośnie oszustw na takich stacjach i okazało się, że sprzedają coś podobnego do paliwa (możne i przesadziłem, ale tak to odebrałem), na stacji stały bryki za kupę forsy i ciary po plecach mi przechodziły jak to widziałem.
Wiem i nie tylko z opowiadań, że nasze (w szczególności) 1,5 DCi potrzebują dobrego i sprawdzonego paliwa. Zastanawiam się, czy tą kolejkę (kilkanaście samochodów) tak zachęca cena czy tylko nieświadomość tego co tankują??
Pamiętam co powiedział mi sprzedawca przy odbiorze swojego samochodu z 1,5 DCi - lej Pan tylko dobre paliwo a nie zobaczymy samochodu na wymianie wtryskiwaczy i pompy paliwowej.

Zważywszy na nasze (ogólną) jakość naszego całego paliwa sprzedawanego w Polsce - aż strach pomyśleć co dzieje się z paliwem w Hipermarketach. Kolega jeździ na zachód i często tankuje pojazd w NIEMCZECH I TWIERDZI, ŻE to paliwo jest o wiele lepsze i samochód inaczej się zachowuje niż na naszym krajowym. Coś w tym jest.

misiokg 

Model: Duster
Silnik: 1,6
Wysłany: 2010-08-12, 06:31   

To nie jest do końca z tym paliwem tak jak napisałeś.
Bardzo często paliwo z Orlenu trafia do Auchana, Intermarche lub innych. To jest to samo paliwo, które jedzie jednym transportem do kilku punktów. Tutaj pozostaje tylko pytanie co się dzieje na stacjach i ile ewentualnie % zostaje przekręcone.
Dla przykładu cały czas tankowałem Mondeo III TDCI (wyjątkowo wrażliwe modele silnika) w Auchan było super ( w 12 m-cy zrobiłem ok. 100000km,). Zatankowałem w lepszym CPN - ie na trasie i nagle zapaliła się kontrolka wtrysków. Nie obyło sie bez czyszczenia i ulepszaczy.
Fakt - paliwo na stacjach w innych krajach jest znacznie lepsze i bardziej wydajne :)

wat 

Silnik: 1,5 dCi 110
Rocznik: 2015
Wysłany: 2010-08-12, 06:49   

i tu masz rację że cuda dzieją się na stacjach, znajomy handluje hurtowo paliwami, i nie raz mówił że np w Czechowicach, lub Radzionkowie przed nim stoi cysterna z BP a za mim Z schela czy statoil, i wszyscy biorą to samo paliwo. Żeby było śmiesznie najlepiej jak każdemu opowiada jak powstaje V-power, Verwa czy też jeszcze jakieś inne super paliwa - poprostu na taką cysterne dolewa się maksymalnie litr jakiegoś ulepszacza i gotowe, jak widać na stacjach słono sobie liczą za dolewanie ulepszacza.
Oby jak najmniej ajentów i właścicieli chrzciło paliwo:D

Beckie 

Wersja: Arctica 5 os.
Wysłany: 2010-08-12, 07:02   

Paliwo do DIESLA
Paliwo do BENZYNIAKA
Wtryskiwacze

czaju 

Marka: Dacia,Citroen,Ford
Model: Duster,C4 GP,Fusion
Silnik: 1.5@107,2.0@150,2.0@240 4x4
Rocznik: 2010.2014
Wersja: Prestige
Wysłany: 2010-08-12, 07:56   

Te stacje pod hipermarketami mogą mieć niezłej jakości paliwo (tak przynajmniej rozum podpowiada). Nie kupiłbym tam LPG, ale wiem że ojciec regularnie od 30-40kkm tankuje Pb98 "na Auchanie" i Corolla 1.6 VVTi śmiga aż miło (z tego co mówił mechanik - nie wiem na ile to prawda - ona nie ma filtru paliwa...).

Dlaczego może być dobre:
1. Jest to paliwo z Orlenu (ok mogło nie przekonać ;p)
2. Duży obrót paliwa => częste dostawy paliwa => mniej syfu na dnie zbiornika(?)
3. Jest to pewna reklama sklepu, na dodatek samofinansująca i dość skuteczna - gdyby kilka samochodów miało problemy, istnieje obawa, że reklama w postaci stacji będzie nieskuteczna

I tak pewnie troche zależy od samej stacji, ale z ostatnich raportów pamiętam, że to w hurtowniach pojawiały się problemy z jakościami paliw, także dostawca nie jest bez znaczenia.

Znacznie gorzej będzie zapewne na małych stacjach no name i to jeśli nie w jakości to np w tym że do logana wejdzie 60l benzyny ;)

KOSA 

Model: DUSTER
Silnik: 1,5 DCi
Wysłany: 2010-08-12, 08:42   

misiokg napisał/a:
Dla przykładu cały czas tankowałem Mondeo III TDCI (wyjątkowo wrażliwe modele silnika) w Auchan było super ( w 12 m-cy zrobiłem ok. 100000km,). Zatankowałem w lepszym CPN - ie na trasie i nagle zapaliła się kontrolka wtrysków. Nie obyło sie bez czyszczenia i ulepszaczy.
Fakt - paliwo na stacjach w innych krajach jest znacznie lepsze i bardziej wydajne :)

Może właśnie przyszedł czas i samochód powiedział, że ma dość - to tak jak z pożyczonymi rzeczami, niby chodzą a potem stają, szczególnie jak się komuś pożyczyło ;-)
Ja osobiście tankuje na dużych stacjach (BP). Nie zawsze mogę szukać hipermarketu.
Ja wpadłem na taki pomysł: tankuje swojego 1,5 DCi na jednej i tylko jednej stacji i biorę fakturę wpisując przebieg. NIe mam zamiaru, tak jak to u mojego kolegi płacić za wtryskiwacze (nie podlega gwarancji - złe paliwo). Zapłacił jakieś straszne pieniądze za wtryskiwacze.
Wolę się zabezpieczyć, przed tym co sprzedawca mi opowiadał o lekkomyślności tankowania samochodu na stacjach niewiadomego pochodzenia a w tym wszystkie hipermarketowe.
Szkoda mi mojego "kochanego" autka i jeśli ja jem dobrze i smacznie to i on jako członek rodziny niech dobrze sobie popije. ;-) Dziecko kosztuje :-) ;-)

czaju 

Marka: Dacia,Citroen,Ford
Model: Duster,C4 GP,Fusion
Silnik: 1.5@107,2.0@150,2.0@240 4x4
Rocznik: 2010.2014
Wersja: Prestige
Wysłany: 2010-08-12, 08:53   

Sugerujesz że samochód uznał "o jakie dobre paliwo, a ja zawsze takie świństwo piłem to teraz ja mu pokaże" sory nie kupuje tego... W internecie były listy nieuczciwych stacji i pojawiały się tam placówki zarówno BP, Statoil jak i Orlen. Z tego co pamiętam paliwo na stacjach przy hipermarketach było w dolnych granicach normy (ale zawsze), zresztą w Polsce 95oktanowa benzyna zwykle ma ok 90oktanów...

Dobrze jest tankować na jednej konkretnej stacji - wiadomo do kogo iść z pretensjami. Mamy kapitalizm - tak samo salony Renault. Mają tyle samo wspólnego z Renault Polska, co ja z Telewizją na Kartę, czy producentami dekoderów - nic, poza tym że czasami mi wolno wykorzystać ich logo.
Ostatnio zmieniony przez czaju 2010-08-12, 08:55, w całości zmieniany 1 raz  

Matthias[Wlkp] 

Silnik: 1.6 16V
Wysłany: 2010-08-12, 08:59   

Ja ostatnio przerzuciłem się z BP na Neste i jestem całkiem zadowolony. Spalanie, czy wydajnośc nie zmieniły się na tyle, żebym to zauważył, więc chyba jest ok ;).

DrOzda 

Model: Lodgy
Rocznik: 2012
Wysłany: 2010-08-12, 09:01   

Stacje hipermarketowe mają tak duży przerób że nie sadze żeby chcieli kombinować z kręceniem. Przy Wola Parku w Warszawie cysterny podjeżdżają kilka razy dziennie. Cena jest niższa ale tylko 10-15 groszy niż na BP czy Orlenie w pobliżu więc i tak mają super zarobek przy minimalnych kosztach.
Ja tankuję na zmianę w tym Auchan lub Neste i nie widzę różnicy - a z racji prostoty obecnego pojazdu czuję i słyszę np. spalanie detonacyjne przy zbyt wczesnym kącie wyprzedzenia zapłonu.
Paliwo przywożą z tej samej bazy w Mościskach - wiem bo kiedyś jechałem za cysterną na tej trasie.
Natomiast wszelkie stacje w plenerze zwłaszcza ajencyjne i to nawet dużych sieci jak BP czy Orlen są mocno podejrzane.

marektbg 

Marka: Skoda
Model: Octavia Tour II
Silnik: 1,4 16V
Wysłany: 2010-08-12, 09:04   

KOSA napisał/a:
Ja wpadłem na taki pomysł: tankuje swojego 1,5 DCi na jednej i tylko jednej stacji i biorę fakturę wpisując przebieg. NIe mam zamiaru, tak jak to u mojego kolegi płacić za wtryskiwacze (nie podlega gwarancji - złe paliwo). Zapłacił jakieś straszne pieniądze za wtryskiwacze.
Wolę się zabezpieczyć, przed tym co sprzedawca mi opowiadał o lekkomyślności tankowania samochodu na stacjach niewiadomego pochodzenia a w tym wszystkie hipermarketowe.

Nie da się zabezpieczyć. Tzn. możesz dochodzić w razie ewentualnych problemów swoich roszczeń w stosunku do sprzedawcy, ale koszty prawnika, rzeczoznawcy i co najmniej kilka lat w sądzie to abstrakcja sama w sobie.
Przez wiele lat pracowałem w firmie posiadającą sporą flotę aut dostawczych i kombi w dieslach i mimo tankowania wyłącznie na dużych Orlenach problemy z lejącymi wtryskami, puszczającymi pompami pojawiały się nader często (ale oczywiście przebiegi rzędu 70-90tys/rok).

misiokg 

Silnik: 1,6
Wysłany: 2010-08-12, 11:29   

Kiedyś we Wrocławiu na Auchan kierowca cysterny chyba z okolic Poznania był bardzo zły że nie chce nikt przyjąć od niego paliwa bo musi jechać jeszcze do jakiej tam miejscowości na Orlen też z paliwem i przekroczy czas pracy. Nie mam uprzedzenia do marketów jakoś chyba trafiam na uczciwe traktowanie czy co? Często tankuję też z Tesco i Intermarche. Nie wiem ale jakoś wolę kupić marketowe paliwo niż u Pana Zbyszka na stacji drucik.

Odpowiedz do tematu