Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2010-04-09, 17:22
Z segmetowaniem aut jest problem. Otóż, na ten przykład, Fiaty Doblo i Punto (nowe Doblo i Grande) powstają na tej samej platformie i dzielą mnóstwo podzespołów, ale nikt nie kwalifikuje Grande Punto i Doblo w jednym segmencie.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
No i proszę jednak mi się udało coś znaleźć:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Klasa_samochodu
Jak dla mnie to MCV-ka to coś pomiędzy C i D ;). Generalnie kwalifikowanie Daci Logan (nawet Sedan) jako B wydaje mi się lekkim nieporozumieniem, nie mówiąc już o MCV. Rozumiem, że ktoś może zakwalifikować Sandero jako B, aczkolwiek i tu mam pewne wątpliwości. Jeździłem Punto, Fiestą (wszystkie B) i przymierzałem się do Sandero (niestety tylko oglądałem w Salonie) i dacia jest wyraźnie przestronniejsza od tych pierwszych. Moim zdaniem bardziej nawet niż Astra III hatchback. Chociaż z kolei taki focus (też kompakt - C) mimo wszystko jest wyraźnie większy od Sandero.
Ostatnio zmieniony przez gregory1976 2010-04-09, 21:20, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Citroen
Model: Xsara Picasso
Silnik: 1,6 benz 110kM
Rocznik: 2007
Wysłany: 2010-04-10, 08:49
Ciekawy jestem w jakim kierunku pójdzie stylistyka Dacii jako grupy? Szczególnie interesuje mnie kwestia ewolucji atrapy chłodnicy. Czy w kierunku jaki prezentuje Sandero i po części Loganki (trochę podobny do rozwiązań Hondy) czy raczej w kierunku tych srebrnych skrzydełek po obu stronach znaczka jak jest w Dusterze.
Kiedyś w necie pojawiła się następująca wizualizacja - nawiązująca do tego co pojawiło się wcześniej w Sandero i Logankach:
Termin "kombivan" został już wcześniej przyporządkowany autom typu Berlingo/Partner, Kangoo, Caddy - bo to nie są osobówki w karoserii [zmniejszonego] "dostawczaka" (jak prawdziwe minivany), tylko właśnie bezpośrednie połączenie furgonetki ("małego vana") z osobówką, w efekcie tylko udające napompowane kombi.
Natomiast MCV-ka ma z jednej strony karoserię o rozmiarze i kształcie zwykłego kompaktowego kombi, a z drugiej strony siedmioma pełnowymiarowymi miejscami przypomina prawdziwego dużego mini-vana.
Koniec końców - MCV to "ni pies, ni wydra": "mini-kombi-kompakt-van" (((:
(Ale to raczej nie zaraz nowy segment, a po prostu "cross-over-MPV").
Co do segmentów rozmiarowych - Sandero to na pewno B, klasyfikacja Logana jest płynna (w zależności od "gustu" - na co się bardziej zwraca uwagę): B/B+/C-, a MCV-ka to znowu na pewno C.
A może tenże zapowiadany van będzie jakąś tam mutacją Nissana NV200, taka tam kooperatywa - i tak podłoga Logana, silniki podobne - nawet przedział cenowy w obszarze uzytkowniów Daci - konkurencja ma zncznie droższe vany.
NV200
Podobnie, na rynku obok siebie występuja prawie identyczne wg chyba tego samego projektu - modele vanów róznych marek VW, Ford, Seat.
Marka: Citroen
Model: Xsara Picasso
Silnik: 1,6 benz 110kM
Rocznik: 2007
Wysłany: 2010-05-08, 00:29
No własnie, pytanie czy wogóle produkowanie 7-osobowej MCV będzie miało sens w przypadku wejścia do produkcji takiego odpowiednika Tourana czy Grand Scenica?
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2010-05-09, 11:11
Jaki był to program konkretnie? Pytam bo może załapię się na jakąś powtórkę?
A autko Dacii za % tysięcy euro bardzo by mnie interesowało w perspektywie 1,5roku-2 lat jeśli będzie dostępne w tym czasie
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2010-05-13, 10:17
Rysiob bawiłeś się troche w styliste samochodowego/grafika komputerowego czy masz z innego zródła te fotki? Jeśli tak to miałoby wyglądać to sobie odpuszczam, stosunek wysokości nadwozia do jego szerokości wręcz tragiczny...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum