kurcze ale kibel - że tak powiem....my za Dackę zadnych zaliczek nie płaciliśmy, nawet 500zl nie dopłaciliśmy( bo płatność odbywała się kartą kredytową) i tydzień po odbiorze dopłaciliśmy...niezłe mają te umowy kurcze...( my utargowaliśmy na Sandi 3,900)
emka - 3900?? o matko gdybym wiedziała że tyle można to pewnie dzisiaj już bym dąćką w domu była, ale dealer "mój" o zadnej negocjacji cenowej słyszeć nie chciał (ten od daćki). ten od aveo opuścił cenę dopiero, jak - za trzecim (!) razem - pokazałam mu ofertę innego salonu na aveo z takim samym wyposażeniem rocznik 2010 i ceną o 2000 niższą i powiedziałam, że albo mi sprzeda za tyle lub troszkę więcej albo jadę do tamtego. opuścił cenę o 1500 zł. i byłam z siebie bardzo dumna a tu widzę, że nie bardzo jest z czego. wściekła jestem, że dałam się na tą zaliczkę nabrać, tym bardziej, że złośliwość wszędzie węszę i naprawdę boję się, że on mi ten niby rabat po prostu doliczy do ceny auta, a to będzie niecałe 5 % wartości aveo, czyli w granicy dopuszczalnej w umowie się mieści. teoretycznie cena auta może się zmienić po wprowadzeniu podwyżki cła, zwiększenia kosztów produkcji itp. a nie widzimisię dealera, ale zawsze panika jest, bo to on jest na bardziej uprzywilejowanej pozycji. ja stracę kupę kasy (dla mnie kupa), jeśli zrezygnuję z umowy. głupia baba.
chłopaki i dziewczyny - help ...
Marysiu nie stresuj się i pomyśl,że to tylko trochę kasy- ważniejsze zdrowie i rodzina a nie zaliczka. my tez szukaliśmy w całej PL auta i znaleźliśmy takie jak chcemy na Śląsku i wytargowaliśmy o 400zł mniej niż tamto - jeszcze nam się trafiły przypadkiem elektrycznie opuszczane tylne szyby. ja nigdy nie podpisuję umowy na "szybko" a facio widział,ze Wam zalezy baaaaardzo i wcisnął- i tak bywa( jestem bankowcem i wiem jak sie wciska np.ubezpieczenia kredytów). Teraz najważniejsze zebyś dokładnie przeczytała warunki umowy i zobaczyła gdzie ją można obejsc- musisz pomyśleć na zimno.
ciekawy ten zapis o możliwości podniesienia ceny. Pierwszy raz się z czymś takim spotykam, przy zakupie towaru w B2C. Moim zdaniem, taki zapis nie jest zgodny z prawem i taka umowa byłaby łatwa do unieważnienia. I jeśli coś takiego nastąpi, powinno się to traktować jako niewywiązanie się dostawcy towaru z umowy. Czyli powinni bez szemrania i z przeprosinami zwrócić wpłacone pieniądze. Ja na Twoim miejscu, w przypadku podwyższenia ceny nie odbierał samochodu tylko udał się do Rzecznika Praw Konsumenta z tą umową.
A następnym razem, samochodu nie trzeba kupować koniecznie za rogiem. Czasem bardziej opłaca się zadzwonić po okolicznych salonów w innych województwach i zapytać o możliwość 'niższej' ceny.
auto odebrane wczoraj wieczorem, na jutro rano umówione do mechanika w serwisie . nie będę przeklinać na forum ale aż mi się ciśnie na usta jedno słowo... po to kupiliśmy nówkę, żeby sie nie tłuc po warsztatach i nie denerwować, ale byłoby chyba za pięknie. ten wątek można zamknąć, wszystkim dziękuję za zainteresowanie. ceny nie podnieśli, ale sytuacja co najmniej denerwująca... i żadnych chlapaczy, dywaników nie dostaliśmy zamiast tego ubrudzony fotel pasażera i usmarowaną kanapę tylną z piękną plamą na środku ... ale prowadzi się pięknie
Marysia jesteś pobłażliwą kobietą, u mnie zadna plama by nie przeszła, jak zobaczyłam Sandi bez alu powiedziałam,że nie biorę,bo to nie moja. Facio oczywiście zaraz naprostował sytuację ale widział,że nie żartuję. Mam jeszcze wymianę maskownicy od poduszki powietrznej,bo po dniu nasłonecznienia się wygięła (lekko bo lekko ale jednak) i na obudowie lusterka zew. od strony pasażera nie domyty jakiś preparat ochronny i mają mi wyczyścić i wypucować auto jak pojadę na zamianę felg i tej maskownicy. Nie popuszczam. I też czekałam na autko,bo od męża pożyczałam przez rok ale nie popuszczę - nowe to nowe a nie jakieś wybrudzone , co za patafiany! Serdeczne współczucia! Napisz co z tą skrzynią,bo mnie aż zamurowało....
lekko odswieżam temat - co lepsze (auto musi mieć klimę):
Renault Thalia All Inclusive 1.2 16V 75 KM - 36700 PLN
Wyposażenie:
MULTIMEDIA
radio CD MP3 2x15W z oddzielnym wyświetlaczem
pilot sterujący radiem przy kierownicy
WYGLĄD WNĘTRZA I KOMFORT
tapicerka Setis, welurowa w kolorze grafitowym
skórzana kierownica
szyby przednie regulowane elektrycznie z włącznikiem impulsowym po stronie kierowcy
szyby z tyłu regulowane manualnie
kolumna kierownicy regulowana na wysokość
fotel kierowcy regulowany na wysokość
kanapa tylna 1/1
WIDOCZNOŚĆ I OŚWIETLENIE
światła przeciwmgłowe
lusterka boczne w kolorze nadwozia
automatyczne włączanie świateł mijania
PROWADZENIE POJAZDU
wspomaganie układu kierowniczego
obrotomierz
czujnik temperatury zewnętrznej
komputer pokładowy
OGRZEWANIE I WENTYLACJA
klimatyzacja automatyczna
BEZPIECZEŃSTWO CZYNNE I BIERNE
system wspomagania nagłego hamowania
ABS
3 zagłówki z tyłu, regulowane na wysokość
3-punktowe pasy bezpieczeństwa z ogranicznikami napięcia na bocznych miejscach z tyłu
poduszka powietrzna pasażera
poduszka powietrzna kierowcy
zamek centralny zdalnie sterowany
elektroniczna blokada zapłonu przez transponder
system ISOFIX
sterowanie centralnego zamka falami radiowymi
WYGLĄD ZEWNĘTRZNY
lusterka boczne regulowane elektrycznie i podgrzewane
felgi stalowe 14 cali
zderzaki w kolorze nadwozia
lakier niemetalizowany
pojemność bagażnika: 506 l
Dacia Sandero Black Line 1.2 16V 75 KM - 35850 PLN
nie mogę wejść na konfigurator ale z tego co pamiętam to m. in.:
ręczna klimatyzacja
radio CD z MP3 4x15W
skórzana kierownica
szyby przednie regulowane elektrycznie
elektrycznie sterowane i podgrzewane lusterka
poduszka powietrzna pasażera
poduszka powietrzna kierowcy
zamek centralny zdalnie sterowany
ABS
Xrzysioo, popraw zdjęcie Sandero
1)Thalia ma duży bażnik ale mało poręczny a Sandero ma o 190l mniejszy ale bardziej wygodny.
2) Thalia ma mniej miejsca w środku Sandero ma więcej
3) Thalia ma klimę automatyczną Sandero ma nanual ( ja wole automat)
4) Sandero jest krótsze i nie ma z tyłu paki jaką ma Thalia
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Ostatnio zmieniony przez maciek 2011-03-26, 12:57, w całości zmieniany 1 raz
To zależy dla kogo - i do czego... W skrócie i ogólnie: Thalia jest miejscami troszkę lepiej wyposażona, ale ciaśniejsza, a Sandero - dokładnie na odwrót.
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-03-26, 13:18
Czasami też znaczenie ma czas oczekiwania, jeśli samochód jest potrzebny od zaraz (np. z powodu awarii/kasacji poprzedniego wozu). Na Dacię trzeba czekać 2 m-ce, nie wiem jak na Thalię...
W tej cenie, Sandero, nie ma klimy i radia (chyba, że masz jakąś wynegocjowaną cenę).
Ja prze 3 miesiące analizowałem Dacie i Reno i wyszło jak wyszło
Podstawowe pytanie, czy kufer Sandero Tobie wystarczy?
Jak dla mnie plusy Sandero to:
wygląd, bagażnik jak na segment B, przyzwoita ilość miejsca na tylnym siedzeniu oraz tańszy serwis.
minusy:
Gama silników benzynowych oraz cena doposażonego Sandero.
No korzyść Thalii przemawia automatyczna klima (czyli klima a nie zimny nawiew), blachy, które sprzedawcy ciągle podkreślają oraz bagażnik. Minusy, to dla mnie wygląd i ilość miejsca na tylnej kanapie.
W tym tygodniu kumpel kupił Thalie (z metalikiem, alarmem i tylnymi szybami elektrycznymi) za 39 000 zł. Za to, ostatnio w Berlinie w ciągu 4h widziałem 6 Sandero i ani jednej Thalii
Ostatnio zmieniony przez MarkD 2011-03-27, 00:35, w całości zmieniany 1 raz
W tym tygodniu kumpel kupił Thalie (z metalikiem, alarmem i tylnymi szybami elektrycznymi) za 39 000 zł. Za to, ostatnio w Berlinie w ciągu 4h widziałem 6 Sandero i ani jednej Thalii
na zachodzie Thali nie dostaniesz (samochód jest na centralną i wschodnią Europę )
Xrzysioo napisał/a:
zamontowany czujnik deszczu.
chyba nie ma czujnika deszczu
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Ostatnio zmieniony przez maciek 2011-03-27, 12:34, w całości zmieniany 1 raz
Wiem, że nie sprzedają na Niemczech, taki po prostu naciągany argument za Sandero
Wczoraj jechałem Thalią 1.2 All inclusive i daje radę. W środku 4 osoby i całkiem sympatycznie się jechało, deska w mojej opini ładniejsza, do tego sterowanie szybami elektrycznymi jest "na drzwiach"
Musisz się przejechać jednym i drugim - ja dzisiaj wybrałbym Thalie. (tylko, że z silnikiem 1.6 16V)
Byłem dziś w salonie "Rosiak i Syn" w Komornikach pod Poznaniem i oglądałem Thalię oraz Sandero. Do gustu przypadł mi Sandero (wysoko się siedzi, bardzo dobra widoczność) szczególnie w wersji Black Line z klimą.
Fakt - Sandero jest dużo ładniejszym samochodem. W Thalii trzeba było fotel podnieść Inna sprawa, że ten paten jest chyba zaczerpnięty z fotela biurowego.
Bo to są pewnie światła mijania, które włączają się po przekręceniu kluczyka (nie świeci się podświetlenie zegarów itp). W Skodzie to się nazywa: "funkcja świateł dziennych"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum