Wysłany: 2011-02-07, 12:59 Motor 6/2011 Duster dCi 110 4x4 vs SX4 2. DDiS 4WD
Witam , dziś po przeczytaniu testu porównawczego Dustera i Suzuki , czułem niesmak , no i spłodziłem coś takiego , i wysłałem do redakcji. Niestety nie mam mozliwości zeskanowania artykułu, ale cena 1.99zł nie jest duża , wiec każdy może sam w papierowym wydaniu przeczytać całość.
Oto treść e -maila:
Cytat:
Witam serdecznie. Po przeczytaniu testu porównawczego Dustera i SX4, muszę go skrytykować. Napisaliście , że silnik Dustera jest ospały, z autopsji wiem , że tak nie jest , ale pomijając moje doświadczenia , oprę się na Waszych pomiarach , i okazuje się , że w kwestii elastyczności 60-100km/h Duster jest szybszy. Krytykowana przez Was skrzynia biegów, niesprawiedliwie! Ponieważ pierwszy tak krótki bieg wcale nie musi być wadą , sam producent zaleca ruszanie nieobciążonym autem na 2 biegu. Jedynka ma zastąpić reduktor, co oszczędzi sprzęgło i ułatwi pokonywanie stromych wzniesień. W tabeli danych technicznych wkradł się błąd , ponieważ Duster , ma średnicę zawracania równą 10.44m. To bardzo mało , jeśli porównamy to chociażby do opisywanego na 22 stronie Punto EVO, dla którego ta wartość z silnikiem 1.4 8V wynosi 10.9m. W na każdym parkingu dłuższy od Suzuki Duster okazuje się sprawniejszy niż SX4, szkoda , że o tym nie wspomnieliście , gdyż dla wielu ponadprzeciętna zwrotność Dacii może być ważnym czynnikiem. Pominęliście również kwestie zdolności terenowych , co jest dla mnie niezrozumiałe , ponieważ testowaliście wersje 4x4, a nie 4x2. Tutaj również SX4 zostałoby zmiecione przez Dustera, chociażby w kwestii samych kątów terenowych. Nie zapominajmy o ciekawych rozwiązaniach w dziedzinie napędu Dacii , gdy ma ESP na pokładzie, mianowicie , występuje tam coś na wzór elektronicznej blokady tylnego mostu. Zmienia się również charakterystyka działania przepustnicy , oraz ABS włącza się zdecydowanie później- takie gadżety są dostępne w każdym Dusterze 4x4 nawet bez ESP. Kolejnym niedopatrzeniem jest pominięcie kwestii prześwitu, na siatce konturowej z wymiarami. Gdy testuje się zwykłe miejskie auto , mogę to zrozumieć , ale w przypadku SUV-ów , prześwit to bardzo istotny parametr, a jak wiemy Duster, okazuje się w tej dziedzinie lepszy o 2cm. Co do kwestii materiałów, deska rozdzielcza SX4 nie odbiega w tej kwestii znacząco od Dustera, tam też znajdziemy sporo twardego plastiku. Spasowanie elementów w Dacii pomimo , ze twardych nie pozostawia nic do życzenia, chociaż opublikowaliście co innego. Dziwi również punktacja za komfort jazdy , po 4 punkty- jak sami Państwo napisali Duster góruje nad Suzuki w tej kwestii. Dla mniej uważnego czytelnika , napisanie , że elektronika odbiera wszelka przyjemność z jazdy , może być dwuznaczne i mylące. W tabeli punktacyjnej pominęliście aspekt kosztów utrzymania pojazdu , tak ważny dla każdego kierowcy. Wyższa o pół litra pojemność Suzuki , a także przeglądy 2 razy częstsze , niż u konkurenta, generują zauważalnie wyższe kosztu utrzymania. Duster bazujący na sprawdzonej technice , za kilka lat okaże się dużo tańszy w serwisowaniu z racji znacznie tańszych części.
Kłopot polega na tym , że w części aspektów nie jesteście w stanie podjąć wogóle polemiki , z prostej przyczyny , nawet tymi autami nie jeździliście , jedynie przetłumaczyliście tekst z AutoZeitung. Duża szkoda, bo gdyby jeszcze raz przeanalizować kompleksowo wszystkie aspekty tabela z punktami mogłaby wyglądać inaczej.
Wysłany: 2011-02-07, 13:09 Re: Motor 6/2011 Duster dCi 110 4x4 vs SX4 2. DDiS 4WD
gratuluję samozaparcia i determinacji - (oczywiście popieram) - ale to nic nie da - pismak który wysmarował ten tekst na pewno miał w tym interes a redakcja uzna, że mają prawo publikować "swoje" odczucia... - na zamieszczenie sprostowania raczej bym nie liczył
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-02-07, 13:15, w całości zmieniany 1 raz
Sprostowania nie będzie, w dodatku tak jak napisałem to przedruk od Niemca , wiec o czym tu mówić nawet nie jeździli tym autem w porównaniu, ale mimo wszystko swoje niezadowolenie wygłosiłem. Zachęcam do kupna gazety , aby samemu ocenić kwestię.
_________________ Duster u szczęśliwego nowego nabywcy :)
Jednak poczekam na odpowiedź na poczcie , gdy się nie doczekam wtedy fejsbuka zaatakuje. Co ważne na FB nie za bardzo jest sens tak długi wywód publikować , bo mało kto go przeczyta. Poczekamy, zobaczymy
Ostatnio zmieniony przez esdziewiaty 2011-02-07, 17:18, w całości zmieniany 1 raz
Teoretycznie prawda powinna się sama obronić. Moim zdaniem podeszli do sprawy zdawkowo, a wydźwięk jest niepotrzebnie dla rumuńskiego auta krytyczny. Na szczęście znalazłem twarde argumenty;)
Jednostronny artykuł i ma kilka niedomówień, które w lepszym świetle stawiały by Dustera. Np. spalania Dustera z tym silnikiem jest porównywalne z Suzuki, piszą o dużej różnicy, przeglądy w Dusterze co 30 tys., w Suzuki co 15 tys., nic w podsumowaniu o tym nie piszą, Dacia jest tańsza w zakupie i eksploatacji, podają wymiary, a nic na temat kątów natarcia, zejścia, prześwitu? Brak rzetelności w ocenie.
Miałem okazję osobiście porównać dzielność terenową Dustera i SX4 i z przyjemnością donoszę, że SX4 został zmiażdżony. Niestety w omawianym artykule owszem wspomina się o tym, ale już przy przyznawaniu punktów właściwości terenowe zostały pominięte.
Najbardziej rozbawiło mnie zakończenie, gdzie autor pisze, że różnica w cenie 11 tys zł. (na korzyść Dustera) nie jest taka istotna.
ludzie jak rumuńskie auto mogłoby pokonać japończyka i tak podszedł do tej sprawy autor tekstu.dlamnie to porównanie niema sensu silniki 1.5 z 2 litrowym, normalne że przegrał mniejszy .szkoda czasu na czytanie tego porównania
Nie da się ukryć, że jest to najmniej rzetelnie wykonany test Dustera. Autor za to odpowiednio zarobił - po prostu Suzuki miało wygrać (a nie Duster przegrać).
ludzie jak rumuńskie auto mogłoby pokonać japończyka i tak podszedł do tej sprawy autor tekstu.dlamnie to porównanie niema sensu silniki 1.5 z 2 litrowym, normalne że przegrał mniejszy .szkoda czasu na czytanie tego porównania
No tak myślałem, że już będzie na ten temat. Ja dzisiaj kupiłem Motor bo zobaczyłem test na okładce i jestem w ogromnym szoku. Zawsze ceniłem ten tygodnik, i czytałem go od dziecka, no ale na "efekty" przejęcia przez Wydawnictwo Bauer nie trzeba było długo czekać. Podpisuję się pod tym co napisał esdziewiąty obiema rękami i gratuluję determinacji. Auto Zeitung czy Auto Bild to są motoryzacyjne szmatławce, niestety te głupoty trafiają w naszym kraju na podatny grunt. Lepiej zaoszczędzić trochę kasy i kupić raz w miesiącu Top Gear lub CARS.
Jak pewnie parę osób na forum wie, jeździłem SX4 przez ok 3 miesiące (wersja sprzed liftu, 1.9DDiS- test tu: http://www.daciaklub.pl/f....php?article=4) i w życiu nie chciałbym nim dłużej jeździć, choćby z podświetleniem zegarów zimnymi LED-ami i automatyczną klimą bo widzę, że to się głównie zmieniło. Żeby dać tym autom wynik ex equo za komfort jazdy (4/4 w teście) trzeba mieć nie po kolei w głowie. Pisanie o harmonijnej pracy zawieszenia Suzuki jest wyssane z palca, choćby nawet niemieckiego.
Marka: Hyundai/Daihatsu
Model: ix35 4WD/Cuore VIII
Silnik: 2.0benz/1.0benz. Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Maj 2010 Posty: 172 Skąd: PL
Wysłany: 2011-02-13, 22:44
Nie ma się co bulwersić,test nietrafiony z doborem aut(cena ich tylko deczko zbliża)Suzuki SX-4 powinni zestawić z Nissanem"kaszlakiem" a Dustera z Nissanem X-Trail,Kia Sportage czy Hyunday ix-35 to może by co obiektywnego i solidnego pismakom wyszło.A tak wypunktowali plusy i minusy każdemu z nich i "G" wyszło bo każde z tych aut ma ciut inne przeznaczenie i oczekiwania potencjalnych nabywców.
Marka: Dacia
Model: Duster 4X2
Silnik: 1,5 dCI 110 KM
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 846 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-14, 00:04
Panowie o czym tu mamy mówić, test jest cholernie tendencyjny.
Przykładzik:
Na 20 stronie owego pisma jest też test Forda C-Max 1.6 TDCI i co Panowie piszą o tym silniku:
motor napisał/a:
115-konny silnik radzi sobie nieźle z ważącym ponad 1300kg autem..
Ford:
przyspieszenie 0-100 km/h 12,2 s
elastyczność 60-100 km/h 8,2 s (4 bieg)
elastyczność 80-120 km/h 14,3 s (6 bieg)
A o Dacii co Panowie "dziennikarze" napisali:
motor napisał/a:
Mały diesel jest mimo 110 km ospały..
Dacia:
przyśpieszenie 0-100 km/h 11,3 s
elastyczność 60-100 km/h 7,8 s (5 bieg)
elastyczność 80-120 km/h 12s (6 bieg)
Jeżeli według "dziennikarzy" Dacia jest ospała to dla mnie Ford jest mułem
Punkt widzenia można nazwać subiektywną oceną; OK. Ale tutaj mamy do czynienia z cyferkami, czyli matematyką, w której trudno o subiektywizm. Jeśli dla tej samej osoby jedno 2 to źle, a takie samo 2 to dobrze w innej konfiguracji, nazywa się to po prostu hipokryzją a w skrajnych wypadkach rozdwojeniem jaźni.
Marka: Hyundai/Daihatsu
Model: ix35 4WD/Cuore VIII
Silnik: 2.0benz/1.0benz. Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Maj 2010 Posty: 172 Skąd: PL
Wysłany: 2011-02-14, 00:37
Kolega nie zauważył że te dwa artykuły dwóch różnych pismaków opracowywało? Jak zawsze "diabeł tkwi w szczegółach" Wnikliwie czytać a później wdawać się w polemikę
Ostatnio zmieniony przez billbill666 2011-02-14, 00:37, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Duster 4X2
Silnik: 1,5 dCI 110 KM
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 846 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-14, 00:54
billbill666 napisał/a:
Kolega nie zauważył że te dwa artykuły dwóch różnych pismaków opracowywało? Jak zawsze "diabeł tkwi w szczegółach" Wnikliwie czytać a później wdawać się w polemikę
A kolega nie zauważył, że to jedno pismo te dwa testy wydało
A gdzie był naczelny
Ostatnio zmieniony przez Seal 2011-02-14, 00:58, w całości zmieniany 1 raz
A kolega nie zauważył, że to jedno pismo te dwa testy wydało
A gdzie był naczelny
Jedno pismo, w tym samym wydaniu. Ten test C-Maxa jest 2 kartki dalej :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum