Sprawdzałem jeszcze inne podłączenie tych światełek i zdecydowałem się na wpięcie pod bezpiecznik od szyb. Teraz przekręcam kluczyk w poz.I nic się nie dzieje, przekręcam w poz.II światła się zapalają i świecą cały czas nawet przy rozruchu. Więc mogę słuchać radia w poz.I a światełka się nie świecą.
_________________ Pawlo
Ostatnio zmieniony przez Pawlo 2011-02-17, 19:30, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3231 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-02-17, 20:11
Pawlo a to czytałeś : http://www.daciaklub.pl/f...p?p=66148#66148
??
Podałem tam dwie metody podłączenia - 2 metoda zapala dzienne dokładnie podobnie jak twoje podłączenie pod bezpiecznik szyb, z tą różnicą że nie trzeba prowadzić kabli do wnętrza auta oraz można w każdej chwili wyłączyć dzienne bez wyłączania innych akcesorii w aucie.
Pawlo napisał/a:
Więc mogę słuchać radia w poz.I a światełka się nie świecą.
Do słuchania radia potrzebujesz przekręcać kluczyk w poz I ?
Jeśli masz radio fabryczne to włączyć radio możesz bez kluczyka.
A jeśli masz swoje radio i sam lub ktoś je podłączył w taki sposób, to można to inaczej podłączyć, tak aby można było włączyć radio bez kluczyka.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2011-02-17, 20:35, w całości zmieniany 3 razy
Tylko że ja nie użyłem okablowania od przeciwmgłowych tylko to oryginalne od lamp, nie chciałem niczego przecinać w skrzynce z przekaźnikami. Tak uważam że jest czytelnie a dla mnie było szybciej. Co do radia mam swojego pioneerka z dorobionym sterowaniem pod kierownicą. Nie chce tego przerabiać bo nie mam takiej potrzeby.
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3231 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-02-17, 21:29
Pawlo napisał/a:
Tylko że ja nie użyłem okablowania od przeciwmgłowych tylko to oryginalne od lamp
W opisie paręnaście wierszy niżej pod metodą 2 jest opis podłączenia z wykorzystaniem oryginalnych kabli od lamp dziennych.
Pawlo napisał/a:
nie chciałem niczego przecinać w skrzynce z przekaźnikami
No rozumiem - albo przecinamy i podłączamy pod maską w skrzynce przekaźników, albo wprowadzamy kabel do wnętrza auta do skrzynki bezpieczników - to już jak kto woli- ja jestem zwolennikiem jednak lutowanych połączeń niż wtykania kabla pod bezpiecznik
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2011-02-17, 21:43, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2011-02-27, 22:20 światła dzienne i policja
Witam
dzisiaj zatrzymali mnie do kontroli policjanci i ponieważ jechałem zgodnie z przepisami i miałem zapięte pasy ...doczepili się świateł dziennych ... okazało się że odległość pomiędzy światłami wynosi 38 cm /powinna 60 cm/. Nie dostałem mandatu pomimo że chwilę z nimi dyskutowałem ...stwierdzili że mam nieprawidłowo zamontowane światłą i samochód nie przejdzie przeglądu ....tylko że ja byłem na przeglądzie miesiąc temu a światłą są w aucie od dwóch lat ......
Czytałem załącznik do ustawy prawo o ruchu drogowym jednak oprócz wskazania odległości nie ma tam instrukcji jak dokonywać pomiaru /listwa ma z 15 cm długości .. gdyby mierzyć z jej geometrycznego środka to odległość byłaby zachowana/ oczywiście policjanci twierdzili,że pomiar wykonuje się po obrysie lamp ... ale nie byli wstanie wskazać przepisu który tak stanowi .... a patrząc na reflektory w Loganie to pomiar po obrysie będzie trudny do zrealizowania ...ze uwagi na skos ....
chyba wymienię światłą na okrągłe ... wtedy odległość będzie ok ...
pozdrawiam
Rafal
Jak masz 38 cm między światłami to się ciesz że mandatu nie dostałeś , musi byc minimum 60cm czyli 6-7cm więcej niż tablica rejestracyjna ma długości. Ja zamontowałem dzienne ledy z homologacją ale nie podobają mi się , ludzie migają długimi że nie mam świateł, czekam teraz na regulator dziennych SD-2 i zamontuje go i skończy się miganie bo będą świeciły reflektory główne.
Świecą jak dzienne fabryczne w innych markach-tak audi i bmw i kilka innych marek ma dzienne zrobione, ledy też nie są za bardzo zgodnie z prawem, większość świeci zbyt słabo i nie widać auta, dzisiaj na trasie 300km tylko jeden samochód miał ledy słabo widoczne reszta na mijania jeździ, za mało samochodów jeździ z dziennymi i to się za bardzo rzuca w oczy.
No właśnie nie są za bardzo , gdyż dzienne muszą mieć jasność 400-800 candeli z tego co pamiętam, większość ledów świeci bardzo słabo i kierunkowo, ja się skusiłem i żałuję bo auto się rzuca w oczy że nie ma zapalonych głównych świateł, przy SD2 nie ma tego problemu bo świecą reflektory i wygląda jakby świeciły mijania
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 89 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3866 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-28, 14:13
Fabryczne dzienne są najczęściej oparte na żarówkach dwuwłóknowych H15 a sama lampa jest homologowana do łączenia funkcji lamp dziennych i drogowych (przeciwmgłowych). Istnieją normy dotyczące wiązek i światłości poszczególnych rodzajów oświetlenia i firmy motoryzacyjne z pewnością wykonują takie testy przed wypuszczeniem oświetlenia na rynek. A zasilanie żarówki o nominalnym napięciu 12V przy pomocy powiedzmy 6V nie powoduje że takie normy są spełnione , ba jestem pewien że tak nie jest. Co do dziennych na LED to one również przechodzą odpowiednie testy , dodatkowo muszą mieć minimalną powierzchnię oświetlającą - często widuję jakieś wynalazki made in PRC w zderzakach które z pewnością jej nie spełniają.
Czytałem załącznik do ustawy prawo o ruchu drogowym jednak oprócz wskazania odległości nie ma tam instrukcji jak dokonywać pomiaru
Sposób pomiaru znajduje się w:
Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2003 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz.U. 2003 nr 32, poz. 262), Załącznik nr 6 - Warunki szczegółowe dotyczące świateł zewnętrznych pojazdu samochodowego i przyczepy
- na samym początku, przed tabelą:
Cytat:
§ 1., pkt. 2.: Ilekroć w niniejszych przepisach jest mowa o "odległości rozmieszczenia świateł", należy przez to rozumieć, że:
[...]
5) odległość między dwoma światłami skierowanymi w tę samą stronę mierzy się między najbliższymi punktami rzutów ich powierzchni świetlnych na płaszczyznę prostopadłą do osi tych świateł.
Wysłany: 2011-02-28, 14:32
TAXI AIRPORT napisał/a:
No właśnie nie są za bardzo , gdyż dzienne muszą mieć jasność 400-800 candeli z tego co pamiętam
Jeśli mają homologacje RL to są zgodne z prawem.
TAXI AIRPORT napisał/a:
żałuję bo auto się rzuca w oczy że nie ma zapalonych głównych świateł
Ale co to za argument w ogóle ? Bez sensu.
TAXI AIRPORT napisał/a:
przy SD2 nie ma tego problemu bo świecą reflektory i wygląda jakby świeciły mijania
Świecą reflektory, ale niezgodnie z prawem pod każdym względem.
Nie spełniają żadnych wymogów prawnych, ale oczywiście nie rzucają się w oczy dla innych kierowców - skoro opinia innych kierowców jest dla ciebie ważniejsza niż łamanie prawa i jazda z lampami niezgodnymi z prawem to już twoja decyzja.
Naprawdę warto jeździć dla innych kierowców łamiąc prawo ?
A tak na marginesie, mi jeszcze nikt drogowymi nie zamigał abym włączył światła mijania- a jeżdżę już od kilku miesięcy na dziennych, także jak widać można posiadać dobre lampy dzienne, zamontowane w dobrym miejscu :)
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2011-02-28, 14:40, w całości zmieniany 1 raz
Ta homologacja RL to śmiech na sali, dopuszcza tylko lampy do ruchu,jeżeli cie skontrolują i wyślą na stację przeglądów żeby sprawdzić jasność tych świateł. Na moich tez jest RL i E4 ale według mnie świeci to za słabo.
Raczej jeździsz po mieście pewnie, że ci nikt nie zamigał, szczególnie że masz w przeciwmgielnych to zamontowane. Ja nie polecam dziennych na ledach, obecnie za bardzo się to rzuca w oczy na trasie i do kontroli prędzej kogoś z dziennymi ledami zatrzymają niż kogoś kto jeździ na SD-2. Ja tam ledy wymontuje jak przyjdzie SD-2, może te ledy philipsa czy osrama za 250-300zł świecą jasno ale tyle nie będę wydawał na dzienne
Wysłany: 2011-02-28, 16:48
TAXI AIRPORT napisał/a:
, gdyż dzienne muszą mieć jasność 400-800 candeli z tego co pamiętam
Źle pamiętasz, gdyż w 7.08.2007 zwiększono dopuszczalny przedział światłości osiowej od 400 cd do 1200 cd;
TAXI AIRPORT napisał/a:
Ta homologacja RL to śmiech na sali, dopuszcza tylko lampy do ruchu,jeżeli cie skontrolują i wyślą na stację przeglądów żeby sprawdzić jasność tych świateł. Na moich tez jest RL i E4 ale według mnie świeci to za słabo.
A niech wyślą, sprawdzą - wszystko zgodne z przepisami - także nie mam się czego obawiać.
Gorzej jak ciebie wyślą na stację przeglądów, zresztą nawet nie muszą, jak tylko skontrolują to od razu dostaniesz mandacik, za niezgodne z przepisami używanie świateł drogowych o obniżonym napięciu - ty będziesz oślepiać pomimo, że będzie zmniejszone napięcie na żarówce.
Według ciebie homologacja RL to śmiech na sali - napisałeś to tak jakbyś był jakimś specjalistą w tej dziennie - a chyba nie jesteś :) na dodatek jeszcze magnetyzerów używasz. Również według ciebie dzienne Ledowe świecą za słabo - pewnie w oku masz czujnik światła i nazywasz się wyrocznia :)
"Wprowadzone od 7.08.2007 w Załączniku 5 [5] zmiany potwierdzają, że światła do jazdy dziennej mają raczej charakter sygnałowy niż oświetlający. Ich głównym celem jest bowiem to, aby były widziane, a nie aby oświetlały drogę. "
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2011-02-28, 17:15, w całości zmieniany 5 razy
Co skontrolują powiem, że tak fabryka wypuściła albo że zwarcie się zrobiło , jak mnie wyślą na stację kontroli to tylko wyłączę je wyłącznikiem i tyle ,mam zamontowany w innym aucie ten regulator i nic nie oślepia, świeci podobnie do mijania świateł, była mierzona jasność na stacji kontroli i wyszło około 750kandeli, w razie kontroli powiem ze to fabryczne dzienne światła i tyle. Homologacja RL na ledach to śmiech na sali, wybijają ją Chińczycy na każdych ledach ,napisałem to dlatego, że wiem, że te moje światła na pewno nie świecą w przedziale 400-1200 kandeli tylko o wiele wiele mniej powiedziałbym nawet że 1/10 normy a homologację RL 00 mają , na reflektorach też sobie mogę laserowo wyciąć oznaczenie RL i już będą legalne według Ciebie
Poza tym skąd wiesz kim jestem i na czym się znam i co mają do tego magnetyzery
Poszperaj sobie lepiej na forum dziennych świateł tam gość dostał mandat za używanie legalnych dziennych świateł zamontowanych w miejscu przeciwmgielnych, teraz się włóczy po sądach a policji nie obchodziły atesty na te lampy tylko stwierdzili że jeździ na przeciwmgielnych w dzień.
Wysłany: 2011-02-28, 19:01
TAXI AIRPORT napisał/a:
Poszperaj sobie lepiej na forum dziennych świateł tam gość dostał mandat za używanie legalnych dziennych świateł zamontowanych w miejscu przeciwmgielnych, teraz się włóczy po sądach a policji nie obchodziły atesty na te lampy tylko stwierdzili że jeździ na przeciwmgielnych w dzień.
Jak policja chce to tak czy siak wlepi ci mandat, zawsze coś znajdzie, a jak nie znajdzie to wybije ci reflektor i dostaniesz mandat za jazdę z niesprawnymi światłami.
Każdy wóź policyjny może cię zatrzymać na 24h, później wypuścić - ty przejdziesz 100m, podjeżdża policja i znów cię zatrzymuje na 24h i tak może robić w kółko przez tydzień - i robi to w majestacie prawa, wszystko zgodnie z prawem.
Także takie sytuacje to najnormalniej złośliwość policjanta i nic na to nie poradzisz, jak się będziesz kłócił to dostaniesz jeszcze większy mandat, a sprawy w sądzie będą się wlokły, koszty sądowe będziesz pokrywał, także takie argumenty o Policji, że komuś nie słusznie wlepili mandat nie przemawiają do mnie, bo nie masz na to praktycznie żadnego wpływu.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2011-02-28, 19:02, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2388 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-04-03, 00:12
Chciałem sobie sam sprawdzić, ale w tym tempie ściągnę dialogysa w 2038 roku... :|
Te plastikowe atrapy na halogeny w Dacii Logan MCV ph. II - ile one kosztują w ASO?
Spróbuję znaleźć jakichś miszczów szpachli, jeśli znajdę, to rozważę zakup samych atrap i zlecenie ich przeróbki na oryginalne światła przeciwmgłowe + dziennie fi 70 mm, jeśli przeróbka się powiedzie, to założę, jeśli miszczom powinie się szpachla, to zostaną mi oryginalne atrapy.
Adapter jest mi zasadniczo zbędny, bo do przeciwmgłowych przeca mam, a do dziennych będę musiał coś wyrzeźbić, bo i tak są nietypowe. Zacznę od znalezienia miszczów szpachli, potem pewnie kupię te atrapy na Allegro.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum