Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Bezpieczeństwo w sieci
Autor Wiadomość
koniu 

Marka: Lancia
Model: Ypsilon
Silnik: 1.2
Rocznik: 2016
Wysłany: 2011-06-05, 19:10   

mag napisał/a:
Jaki system?

Win XP SP3
mag napisał/a:
Co to znaczy "po zwisie"?

Przeglądarka nie dawała rady z wieloma otwartymi kartami, następował brak odpowiedzi, trzeba było zamykać proces.
mag napisał/a:
Firefox - jaka wersja?

Zarówno najnowsza 3, jak i 4.0.1
mag napisał/a:
Co to znaczy "po jakimś czasie" i "problem sam się naprawiał" tzn. co? firefox przestał zwisać? czy komputer przestał zmulać?

Po niezidentyfikowanej liczbie ponownych uruchomień komputera, stosowaniu przeróżnych programów typu CCleaner, ScanDisk, ...
Komputer przestał zamulać - proces bezczynnościowy 99% CPU. Dopowiem, że w między czasie odinstalowywałem firefoxa i np aktualnie chodzi na wersji 5 beta 3. Nie miało to żadnego wpływu na zamulanie, ustawień osobistych nie wyrzucałem nauczony wcześniejszym takim przypadkiem. Żeby było śmieszniej - poprzednim razem wrzuciłem cały obraz partycji na nowo, a problem pozostał, czyt. System: 40% CPU :shock:

mag 

Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate2
Wysłany: 2011-06-06, 16:43   

Czyli problem się rozwiązał??? :lol:

koniu 

Wysłany: 2011-06-07, 06:40   

mag napisał/a:
Czyli problem się rozwiązał??? :lol:

No tak, tylko dlaczego ... 3 raz mam taką sytuację i tylko na tym komputerze ...

maciek 

Model: Duster
Silnik: TCE 100 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Prestige
Wysłany: 2011-06-08, 15:12   

zainstaluj chrome on nie muli kompa

koniu 

Wysłany: 2011-06-08, 19:11   

maciek napisał/a:
zainstaluj chrome on nie muli kompa

Na co dzień nie ma problemu, mimo że to pamięciożerna przeglądarka, tylko jak coś takiego się dzieje, to zżera procesor ... myślałem o alternatywie i jak następnym razem nie wpadnę na to jak zaradzić temu objawowi, to chyba tak zrobię. Do firefoxa się przywiązałem, bo działam na nim praktycznie od początku :roll: nawet wcześniej, bo była zwykła Mozilla ;-) może to problem bardziej na linii MacBook - Windows ...
Ostatnio zmieniony przez koniu 2011-06-08, 19:12, w całości zmieniany 1 raz  

mag 

Wysłany: 2011-06-09, 18:55   

1. Następnym razem spróbuj uruchomić coś w rodzaju "Firefox w trybie awaryjnym" - powinieneś mieć takie cóś w menu start.

2. A kiedyś czyściłeś profil przeglądarki? :-D

3. Jak już coś takiego się zdarzy - daj komputerowi się "obrobić" - niechby i całą noc... - to może pomóc...

koniu 

Wysłany: 2011-06-10, 19:21   

1. Nie kojarzę ... nie wrzucam nigdy firefoxa do "startu"
2. "Profil" tzn?
3. No ciekawa opcja - sprawdzić czy bez żadnej ingerencji samo wróci do normy ... spróbuję

mag 

Wysłany: 2011-06-10, 20:29   

koniu napisał/a:

chodzi nie o "Autostart" lecz "Menu Start" (najczęściej ten znaczek windowsów w lewym dolnym rogu:-) - tam masz programy...

koniu napisał/a:
2. "Profil" tzn?

Katalog w którym ff trzyma swoje dane - w win xp jest to standardowo "c:\Documents and Settings\nazwa użyszkodnika\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\jakaś losowa nazwa. Tylko ostrożnie - tu są wszystkie Twoje ustawienia...

koniu napisał/a:
3. No ciekawa opcja - sprawdzić czy bez żadnej ingerencji samo wróci do normy ... spróbuję

... Znasz to:
jadą mechanik, elektryk i informatyk samochodem. Bęc, coś zaskwierczało, i samochód stanął... Mechanik stwierdził "to na pewno pompa (nie wiem jaka - dopisek mój) - trzeba wezwać pomoc drogową". Elektryk, "niee, problem jest z cewką w.n. - trzeba wezwać pomoc drogową". Na to informatyk "To może wyjdźmy i wejdźmy do samochodu?..."
- i generalnie komputery i SI tak działają :-D

mrówa 

Model: Sandero
Silnik: 1,4 MPI
Rocznik: 2010
Wersja: Arctica 5 os.
Wysłany: 2011-06-11, 17:05   

mag napisał/a:
... Znasz to:
jadą mechanik, elektryk i informatyk (...)

Kiedy pierwszy raz usłyszałam ten żart, prawie kulałam się ze śmiechu. Po czym stwierdziłam, że nie ma się z czego śmiać, bo .... to czysta prawda :mrgreen:

eplus 

Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2011-06-11, 17:56   

mag napisał/a:
...informatyk "To może wyjdźmy i wejdźmy do samochodu?..."
:-D

Dokładnie to informatyk mówi: "Zamknijmy wszystkie okna, wyjdźmy i wsiądźmy... "close all windows..." :-P

chriskb 

Model: Duster 4X4
Silnik: 1.5 dCi 110 KM
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2011-06-11, 18:27   

To jest jeden z tych żartów, które przetłumaczone już nie dają takiego efektu rozbawienia jak w oryginalnej gwarze.

koniu 

Wysłany: 2011-06-11, 19:13   

mag napisał/a:
koniu napisał/a:

chodzi nie o "Autostart" lecz "Menu Start" (najczęściej ten znaczek windowsów w lewym dolnym rogu:-) - tam masz programy...

No stary, tu mnie zabiłeś 8-) to był skrót myślowy :->

Czasem czyszczę, ale z automatu, np "odkurzaczem". Zostawiam tylko hasła i zakładki.

ian 

Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM
Wysłany: 2011-07-01, 19:01   

W USA setki milionów dolarów są kradzione z kont bankowych przez internet

Źródło: PAP
Artykuł z dnia: 2011-06-28,
ostatnia aktualizacja: 2011-06-28 19:54

Klienci banków amerykańskich są co roku okradani z setek milionów dolarów przez oszustów, którym udaje się dostać do ich kont przez internet - podała we wtorek Federalna Rada Nadzoru nad Instytucjami Finansowymi (FFIEC).

"Ci oszuści są odpowiedzialni za utratę setek milionów dolarów z powodu przejęcia w internecie kontroli nad kontami lub nad nielegalnymi przelewami funduszy" - napisano w raporcie FFIEC.
"Oszuści opracowują i wykorzystują coraz bardziej wyrafinowane, skuteczne i trudne do wykrycia metody łamiące mechanizmy identyfikacji" - wyjaśniła Rada.

FFIEC zwraca szczególną uwagę na coraz bardziej wyszukane programy złośliwe, które są instalowane na komputerze internauty bez jego wiedzy w celu wykradzenia danych osobowych
.

"Jako że praktycznie każda metoda identyfikacji może zostać złamana, instytucje finansowe nie powinny polegać tylko na jednym sposobie kontroli przy autoryzowaniu transakcji wysokiego ryzyka, ale wprowadzać warstwowe systemy bezpieczeństwa" - podkreśla FFIEC.

http://www.gazetaprawna.p...z_internet.html

Warto po lewej stronie zwrócić uwagę na dwa linki:

Nie odpowiadaj na e-maile z prośbą o podanie danych
Jak bezpiecznie płacić kartą bankową podczas wakacji
Ostatnio zmieniony przez ian 2011-07-01, 19:03, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu